MENIU

Investiţiile în publicitate au scăzut în media tradiţionale, dar au crescut pentru internet

Foto: Flickr.com

Web-ul a devenit un suport media relevant, surclasând radio-ul, arată un studiu al Institutului audiovizualului şi telecomunicaţiilor din Europa (Idate).

Piaţa mondială de publicitate a scăzut cu 7,2% în 2009, după ce a fost stabilă în 2008 (+0,5%), potrivit unui studiu al Institutului audiovizualului şi telecomunicaţiilor din Europa (Idate), publicat marţi, din care reiese că web-ul a devenit un suport media relevant, surclasând radio-ul.

Mai multe agenţii şi-au adaptat deja previziunile anuale: Carat (grupul Aegis Media) se aşteaptă la o diminuare cu 9,8%, Grupul M (WPP) la o scădere de  5,5%, iar ZenithOptimedia (Publicis) la 8,5% scădere, se arată în studiul preluat de Les Echos.

Potrivit Idate, cu excepţia internetului, toate mijloacele de comunicare se confruntă cu o contracţie a investiţiilor în publicitate, mergând de la  -7,5% pentru televiziune la  -11,4% şi  -11,6%  pentru radio şi presa scrisă.

În acest climat pesimist, singurul care progresează este web-ul, cu o creştere de 11,4% a investiţiilor în publicitate, ceea ce înseamnă  5 procente în plus faţă de creşterea înregistrată în 2008. "În vreme ce web-ul captase la nivel mondial mai puţine investiţii faţă de radio, în 2007, acum s-a impus ca cel de-al treilea suport media, în urma televiziunii şi a presei", precizează Idate.

Institutul estimează că "scăderea generalizată a pieţei publicitare nu ar trebui să se prelungească şi în 2010", an pentru care prevede o creştere de 3,2%. Agenţiile publciitare mizează, şi ele, pe o revenire în 2010. "Piaţa ar trebui să profite şi să îşi regăsească tendinţele de creştere la 4% în 2011 şi 2012", se arată în studiu.