MENIU

Interpolul a lansat o alertă mondială cu privire la 85 de suspecţi de terorism

Foto: interpol.int

Interpolul a lansat marţi o alertă mondială de tip "orange notice" cu privire la 83 de saudiţi şi doi yemeniţi, suspectaţi că au legături cu al-Qaida şi care sunt căutaţi de Arabia Saudită, care îi bănuieşte că pregătesc atentate din străinătate, relatează AFP.

Este pentru prima oară când o alertă Interpol priveşte un număr atât de mare de persoane, a precizat organizaţia internaţională, care publică identitatea, fotografiile şi vârsta suspecţilor pe site-ul său.

Suspecţii, majoritatea cu vârsta între 20 şi 35 de ani, sunt suspectaţi că au părăsit Arabia Saudită mergând în special în Irak şi Afganistan. Ei sunt consideraţi de autorităţile saudite ca fiind "extrem de periculoşi, violenţi, sinucigaşi şi posibil înarmaţi", fiind căutaţi în toată lumea, dar mai ales în Orientul Mijlociu, potrivit comunicatului Interpolului.

"Arabia Saudită vrea să se asigure că toate ţările membre Interpol sunt avertizate că aceşti oameni sunt periculoşi şi că activităţile lor reprezintă ameninţări pentru securitate, nu doar pentru a Arabiei Saudite, ci pentru a întregii regiuni şi a întregii lumi", potrivit secretarului general al Interpol, Ronald K. Noble.

"Se apropie data de 26 februarie 2009, când se împlinesc 16 ani de la primul atentat la World Trade Center (New York), de aceea trebuie să fim deosebit de vigilenţi", a subliniat el într-un comunicat.

Interpolul nu a preciat ce anume a determinat Arabia Saudită să lanseze această alertă.

Contactat de AFP, generalul Mansour al-Turki, purtătorul de cuvânt al Ministerului saudit de Interne, a declarat că serviciile sale nu ştiu unde se află cei de pe listă şi alerta este destinată să "facă presiuni asupra lor pentru a le limita mişcările".

Alertele de tip "orange notice" sunt în mod obişnuit folosite de Interpol pentru a alerta autorităţile din cele 186 de ţări membre cu privire la materiale periculoase sau acte criminale "susceptibile să reprezinte o ameninţare pentru siguranţa publică". Cea mai recentă datează din decembrie 2008, când Interpolul a difuzat la cererea Salvadorului identitatea a cinci presupuşi membri ai unei bande, condamnaţi pentru crimă, răpiri şi trafic de droguri, pentru a semnala faptul că aceştia evadaseră dintr-o închisoare.

Alertele roşii, care nu sunt difuzate de Interpol decât după ce primeşte mandatele de arestare ale ţării solicitante, sunt folosite pentru a cere arestarea persoanelor căutate şi extrădarea lor.

Peste 13.000 de persoane căutate, care au legături cu activităţi teroriste, sunt înregistrate în băncile de date ale Interpolului.