MENIU

Interogatorii CIA cu bormaşina la tâmpla suspecţilor de terorism

Foto: sun-sentinel.com

Agenţii CIA au folosit pistoale şi bormaşini pentru a face să vorbească un membru al-Qaida pe care îl capturaseră, scrie Washington Post.

Ziarul Washington Post, care citează un raport al unui oficial al CIA, precum şi foşti şi actuali oficiali americani, spune că aceste metode de interogare au fost folosite pentru sauditul Abd al-Rahim al-Nashiri. Acesta este principalul suspect în atentatul asupra USS Cole din 12 octombrie 2000 din Yemen, soldat cu moartea a 17 americani.

Capturat în noiembrie 2002 şi închis timp de patru ani într-o închisoare secretă CIA, înainte de a fi transferat la Guantanamo, el a fost supus la simularea înecului - act consdierat drept tortură - la fel ca alţi doi membri ai reţelei, după cum a recunoscut CIA.

Raportul întocmit în 2004 prezintă noi detalii despre metodele de interogare. Sauditul a fost ameninţat că va fi ucis sau rănit grav dacă refuză să coopereze. Un agent CIA i-a arătat sauditului un pistol, lăsându-l să creadă că îl va ucide, scrie ziarul.

În cursul interogatoriului, o bormaşină a fost ţinută în apropierea corpului lui Nashiri şi pornită, apoi oprită de mai multe ori.

Legea federală privitoare la tortură le interzice americanilor să ameninţe cu moartea iminentă vreo persoană aflată în responsabilitatea sa.
Mai multe articole despre:
SUA terorism CIA Yemen Guantanamo suspecţi interogatoriu