MENIU

Interlopii romi, care fac averi din traficul cu copii din România, revin în atenţia Scotland Yard

Foto: tpuc.org

Scotland Yard şi forţele poliţieneşti române şi-au unit forţele pentru a combate interlopii romi care fac trafic cu copii în Marea Britanie, unde aceştia produc fiecare 100.000 de lire din cerşit şi furat, relatează Sunday Express.

Scopul misiunii comune este protejarea copiiilor vulnerabili, iar eforturile se îndreaptă împotriva interlopilor romi care câştigă o avere din exploatarea minorilor, scrie ziarul britanic.

Sute de copii romi, cu vârste de la 4 ani în sus, sunt forţaţi să fure şi să cerşească în Londra, Manchester, Leeds şi alte oraşe provinciale. Unii au fost vânduţi de părinţii lor, ajunşi în pragul sărăciei şi care aveau nevoie să îşi plătească datoriile către cămătari.

Timp de 12 ore pe zi, copiii sunt puşi să fure genţi sau direct din buzunare şi să tâlhărească oamenii care scot bani de la bancomate. În tot acest timp ei sunt urmăriţi atent de un supraveghetor. Unii sunt mutaţi prin ţară şi folosiţi în scheme de fraudare complexe sub identităţi false.

În acest sens, parteneriatul dintre Marea Britanie şi România a condus la numeroase razii în toată ţara, destinate găsirii copiilor şi distrugerii reţelelor de traficanţi. Luna trecută, au fost găsite 27 de potenţiale victime în Ilford, Haringey şi Enfield, lângă Londra.

Chris Beddoe, director al organizaţiei de protecţie a copiilor Ecoat Marea Britanie, susţine că există o vastă reţea de interlopi care aduc copii romi în Marea Britanie şi în alte ţări europene. "Sunt crescuţi pentru o viaţă de criminal aproape de la naştere", subliniază el.

Şi Sunday Times a scris recent despre cazul Ţăndărei, care se "îngraşă" cu bani britanici obţinuţi prin fraude şi trafic de copii şi despre bandele care importă copii pentru fraude cu beneficiile sociale, tâlhării şi creşetorie.

Ţăndărei este, de altfel, un fenomen care pare să fi fascinat presa britanică. Un alt săptămânal britanic, Sunday Telegraph, scria, încă din septembrie 2007, despre Ţăndărei, văzut ca un "orăşel sărăcăcios, pierdut printre sate la jumătatea drumului dintre Bucureşti şi litoralul Mării Negre", care, la mai puţin de un an de la aderare, începe să se îmbogăţească "pe cheltuiala Marii Britanii".

A fost apoi rândul tabloidului The Sun, care, în ianuarie 2008, publica un reportaj despre traficul cu minori proveniţi din Ţăndărei, oraş desemnat de poliţia britanică drept sursa problemei, după o operaţiune împotriva cerşetorilor şi hoţilor români soldată cu arestarea a 25 de persoane, la 35 de kilometri de Londra.

Pe de altă parte, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, declara săptămâna trecută într-un interviu pentru NewsIn că nu se poate vorbi despre un fenomen de trafic de copii şi a atras atenţia asupra colaborării foarte bune din punct de vedere poliţienesc dintre cele două ţări.

"Eu aş fi foarte rezervat în a vorbi despre un fenonem de trafic de copii sau de exploatare. Colaborarea între cele două poliţii, care este una excelentă, continuă şi astăzi. În acest moment, pe lângă cei de ofiţeri pe care îi avem în Ambasadă, există în cadrul unei operaţiuni de colaborare bilaterală finanţată de UE, există ofiţeri români care lucrează direct cu echipa specializate de la Scotland Yard", a spus Jinga.

El a sigurat că situaţia este "pe un trend pozitiv şi integral sub control", subliniind că se lucrează la un nivel profesionist şi nu există niciun fel de rezervă sau reticenţă de colaborare, nici din partea reprezentanţilor români, nici din partea celor britanici.