MENIU

Inspectorii judiciari vor avea un mandat de şase ani, iar posturile vor fi ocupate doar prin concurs

Foto: planettoday.files.wordpress.com

Inspectorii judiciari vor avea un mandat de şase ani, pe durata căruia vor fi suspendaţi din funcţia de judecător sau de procuror, iar posturile de inspector vor fi ocupate exclusiv prin concurs sau examen, a decis miercuri Guvernul.

Până acum, inspectorii judiciari erau detaşaţi pe o perioadă de 3 ani şi puteau să rămână încă trei ani în această funcţie.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, la începutul şedinţei de miercuri a Executivului, că reorganizarea inspecţiei judiciare a fost menţionată în raportul interimar din 12 februarie al Comisiei Europene. "Unul dintre obiectivele stabilite pentru reformă a fost reorganizarea inspecţiei judiciare, astfel încât aceasta să-şi demonstreze eficienţa în activitatea Consiliului Superior, de sancţionare a faptelor magistraţilor care încalcă regulile disciplinare", a declarat ministrul.

Predoiu a spus că, în urma deciziei de miercuri a Executivului, este exclusă posibilitatea ca posturile să fie ocupate prin detaşare, fără examen sau concurs.

"Instituim o modalitate unică de ocupare a posturilor de inspecţie, cu excluderea posibilităţii ca unele posturi să fie ocupate prin detaşare, fără examen sau concurs. Instituim competiţia totală pentru ocuparea acestor posturi. Includem sancţionarea (...) inclusiv a membrilor CSM sau a membrilor inspecţiei după aceeaşi procedură, pentru că ei erau până acum feriţi. Erau pe procedură specială. Intră toată lumea, pe acelaşi regim uniform", a declarat ministrul.

Totodată, este introdusă posibilitatea sesizării din oficiu a inspecţiei judiciare în legătură cu abaterile disciplinare ale judecătorilor şi procurorilor şi sunt stabilite "reguli clare" de clarificare a conflictelor de competenţă. Numirea şi revocarea inspectorilor din cadrul comisiilor va fi de competenţa CSM.

Modificările au fost aduse printr-o OUG care modifică Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Actul normativ este promovat la sesizarea CSM, a precizat Predoiu.
Mai multe articole despre:
guvern examen concurs inspector Cătălin Predoiu