MENIU

Inspectoratul Şcolar Galaţi anunţă reducerea a 520 de posturi în întreg judeţul

Foto: wordpress.com

Inspectoratul Şcolar Judeţean din Galaţi a anunţat că, în anul şcolar 2009-2010, numărul de posturi din învăţământ va fi cu 520 mai mic decât cel din anul şcolar anterior, reducerea afectându-i în principal pe suplinitori.

"Vor fi reduse 520 de posturi ca urmare a nerealizării planului de şcolarizare - numai la clasa a IX-a dispar 30 de clase pentru că 1.000 dintre absolvenţii clasei a VIII-a nu vor să-şi mai continue studiile - dar şi a obligaţiei legale de a face nişte comasări de clase în condiţiile neîncadrării în minimul legal: 10 elevi la clasele primare şi 15 elevi la gimnaziale şi liceale", a declarat inspectorul şcolar general de la Galaţi, Doru Resmeriţă.

Autorităţile şcolare dau asigurări că titularii nu vor fi afectaţi de reducerea posturilor, cei expuşi riscului de a-şi pierde orele fiind suplinitorii. "Titularii nu vor fi afectaţi, în sensul că nu-şi vor pierde orele sau normele. Li se vor asigura orele ca să se încadreze, să aibă normele asigurate. Titularii pot fi afectaţi prin comasarea unor clase sau prin transferul unor copii din ciclul primar - acolo unde avem învăţământ simultan, în sensul că trebuie doar să se mute dintr-un sat să predea în alt sat. Dar nicidecum nu vor fi reduse catedrele de titular. Suplinitorii da, dar ei au contract de muncă între 1 septembrie şi 31 august. Acum vorbim de noul an şcolar", a explicat şeful ISJ Galaţi, Doru Resmeriţă.

Aşadar, în anul şcolar 2009-2010 în învăţământul preuniversitar gălăţean vor exista 8.377 de posturi, inclusiv posturile ocupate de personalul nedidactic, în condiţiile în care în anul şcolar precedent au fost 8.895 de posturi.

Într-o adresă trimisă directorilor de şcoli în a doua decadă a lunii iulie, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării le-a cerut să respecte criteriul economic la fundamentarea planului de şcolarizare pentru anul 2009-2010 şi le-a recomandat ca, în constituirea claselor, să ţină cont de efectivul mediu de elevi, sub pretextul eficientizării organizării reţelei şcolare.

"În situaţia în care, în unitatea de învăţământ, există clase care funcţionează sub efectivul mediu de elevi/clasă, conducerea unităţii de învăţământ va lua toate măsurile pentru realizarea la nivelul întregii unităţi de învăţământ a mediei de 25 de elevi/clasă la nivelul învăţământului gimnazial, liceal şi profesional, respectiv de 20 de elevi/clasă la nivelul învăţământului primar", se arăta în adresa semnată de secretarul de stat Doina Adriana Pană.