MENIU

Înspăimântătoare pentru bărbaţi şi de neignorat pentru femei

Foto: realitatea.net

După ce săptămâna trecută, Aurora Liiceanu, Sever Voinescu, Eugen Istodor, Cristi Teodorescu şi Ioan T. Morar au întors adulterul pe toate părţile cu ocazia lansării romanului "O lună de duminici" a lui John Updike, a venit rândul franţuzoaicei Claire Castillon să provoace imaginaţia invitaţilor prezenţi la lansarea celui de al 113-lea titlu din Colecţia Literatura Cotidianul - "Dedesubt este infernul ".

"Vorbim despre o carte, dar vorbim şi despre relaţii. Despre relaţii  între femei şi bărbaţi, despre relaţii de cuplu, pentru că vorbim despre  romanul doamnei Castillon, una dintre cele mai în vogă şi frumoase scriitoare ale momentului", aşa a început Adrian Ursu, redactorul şef al revistei Cotidianul, discuţia despre romanul scriitoarei care i-a trimis unuia dintre criticii săi o pungă ce conţinea o pereche de testicule însângerate. 

"Niciun bărbat nu poate spune: Mi-a plăcut cartea asta", a declarat Costi Rogozanu, cel care a avut ocazia să îi ia un interviu lui Claire Castillon, ca răspuns la  replica lui Cristi Iacob, cel care a declarat franc: “Mie nu imi place cartea. Am citit-o pe diagonală. Ma enervează şi nu este masculinitatea mea, cea care mă opreşte să-mi placă această carte. Nu mi-a placut, pur si simplu. Nu zic că-s vreun cititor, mi-am pus ochelari doar aşa, ca să vă epatez".

Puţin impresionat de vehemenţa actorului, Costi Rogozanu a continuat: "Nu iţi dau replica pentru că sunt din trust şi cartea este apărută în Colecţia Literatura Cotidianul, ci pentru că scriitoarea şi-a atins scopul provocând în tine vehemenţa asta. Ea nu vrea altceva".

Deşi admiră stilul şi precizia autoarei, Chris Simion a declarat că motivul pentru care nu este una dintre cele mai bune cărţi pe care le-a citit, este clişeul pe care Castillon l-a folosit în această vivisecţie a cuplului. Costi Rogozanu  a contraatacat din nou declarând că este târziu şi dificl să vii cu subiecte noi, mai degrabă cu colaje, diferenţa făcând-o maniera impecabilă în care este scris romanul.

Mihaela Pandele, cea care se ocupă de Colecţia Literatura Cotidianul din partea Editurii Univers , a spus despre „Dedesubt este Infernul”: „Deşi cartea s-ar putea să nu fie prima opţiune a bărbaţilor, pe femei cu siguranţă le va captiva.”

Hulită sau placută, denigrată sau apărată, înspăimântătoare pentru bărbaţi şi de neignorat pentru femei, cartea a provocat discuţii aprinse pe tot parcursul serii demonstrând celor prezenţi că romanul este un organism viu, cu o existenţă de sine stătătoare, care va continua să provoace şi să intrige, multă vreme de acum.  

Ceaiul serii a venit şi cu un cadou: Insecta, primul volum de Claire Castillon publicat în Colecţia Cotidianul Literatura, cei prezenţi fiind invitaţi să participe la lansarea de marţea viitoare, atunci când Camelia Şucu, Adriana Trandafir, Diana Crupenschi şi Robert Turcescu vor lansa fenomenalul roman al misterioasei Elena Ferrante „Zilele regăsirii mele”.