MENIU

INSOMAR: Românii nu ştiu cum să facă faţă crizei economice

Foto: RTV

Confruntaţi cu criza economică, majoritatea românilor care au fost chestionaţi pentru cercetarea "Criza economică şi schimbările socio-politice" nu au ştiut să răspundă la întrebarea "Ce măsuri vă gândiţi să luaţi dacă în gospodăria dumneavoastră vor creşte cheltuielile sau vor scădea veniturile?".

Criza economică îi panichează pe români, care nu ştiu cum să reacţioneze în cazul în care vor fi afectaţi direct, prin pierderea locului de muncă sau creşterea preţurilor - 53% dintre cei chestionaţi de INSOMAR nu au putut să spună la această întrebare. 

38 la sută dintre cei intervievaţi au spus că vor reduce cheltuielile, iar 7 la sută au susţinut că vor munci mai mult. 6,4% dintre cei chestionaţi sunt siguri că nu vor fi afectaţi de criză.

Studiul INSOMAR mai arată că pe români cel mai mult îi îngrijorează creşterea preţurilor alimentelor şi majorarea cheltuielilor pentru locuinţă, dar şi creşterea preţurilor la carburanţi. Îngrijorarea legată de preţul alimentelor este perfect justificată, în condiţiile în care, în medie, familiile din România cheltuiesc aproape jumătate din veniturile lor pentru mâncare. 

De altfel, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi se aşteaptă ca în acest an cheltuielile la nivel de familie să crească. În acelaşi timp, 20 la sută speră ca acestea să rămână la fel, iar 11 la sută să scadă. Cercetarea INSOMAR mai arată că 28 la sută dintre români cred că veniturile lor vor rămâne la fel în acest an, 15 cred că vor scădea, iar 14 la sută cred că vor creşte.

Deşi se tem că vor fi afectaţi de criză, românii nu renunţă la călătoriile în străinătate. Peste 73 la sută dintre cei chestionaţi au spus că în 2009 este deloc probabil să îşi cumpere un automobil, 21 de procente susţin că este puţin posibil să călătorească în străinătate, iar 16 la sută au spus că este destul de probabil să călătorească în străinătate.

Studiul INSOMAR a fost realizat în perioada 22-27 ianuarie 2009, pe un eşantion reprezentativ de 1.499 de persoane. Marja de eroare este de plus minus 2,8 la sută. 

Mai multe articole despre:
venituri INSOMAR carburanţi alimente studiu criză