MENIU

Inflaţie august - Inflaţia anuală s-a temperat în august la 4,96%, nivel minim al ultimilor doi ani

Foto: RTV

Rata anuală a inflaţiei a coborât în august la 4,96%, sub aşteptări, iar faţă de iulie preţurile de consum au scăzut cu 0,19%, pe fondul ieftinirii semnificative a alimentelor şi al creşterii uşoare a preţurilor la mărfurile nealimentare şi servicii, arată datele publicate, joi, de Statistică. Un nivel atât de scăzut al ratei anuale a inflaţiei nu a mai fost atins din august 2007, când indicele anual al preţurilor de consum a fost tot 4,96%.

Analiştii se aşteptau ca inflaţia anuală să accelereze uşor în august, plasându-se în intervalul 5,1% - 5,3%, în condiţiile în care cursul de schimb a fost relativ stabil şi nu au existat presiuni semnificative pe preţurile alimentelor, mărfurilor nealimentare sau serviciilor.

În iulie, rata anuală a inflaţiei a fost de 5,06%.

Preţurile de consum au scăzut în august cu 0,19% faţă de cele din iulie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,06%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,34%, iar tarifele la servicii au urcat, în medie, cu 0,32%, mai arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

De la începutul acestui an, în coşul de consum al românilor, pe baza căruia INS calculează inflaţia, alimentele au o pondere de 37,58%, mărfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cântăresc 18,37%.

Cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în august la ouă (2,19%), apă, canal şi salubritate (1,44%) şi combustibili (1,34%).
În general, în august, alimentele s-au scumpit nesemnificativ ori s-au ieftinit, cu excepţia ouălor, potrivit INS.

Astfel, preţuri ceva mai mari au fost plătite pentru margarină, respectiv cu 0,40% mai mult, şi pentru miere, cu 0,35% mai mult decât în iulie. În schimb, fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult, cu 12,36%, urmate de cartofi, cu 1,61%, şi de ulei, cu 1,14%.

Pe partea de mărfuri nealimentare, în afara combustibililor, alte produse care s-au scumpit peste media acestei grupe sunt tutunul şi ţigările, cu 0,71%. Preţurile la energie electrică, termică şi la gaze au stagnat faţă de luna anterioară, potrivit Statisticii.

La servicii, chiriile au scăzut, în medie, cu 0,02% în august, dar de la începutul acestui an au urcat cu 2,71%. Transportul urban a fost în august mai scump cu 0,64% faţă de iulie, abonamentul de radio şi de televiziune cu 0,34%, serviciile de reparaţii auto, electrice şi lucrări foto, cu 0,33%, iar îngrijirea medicală, cu 0,31%.

Creşterea medie a preţurilor de consum din intervalul septembrie 2008 - august 2009 faţă de precedentele 12 luni - indicator care contează în criteriile nominale de convergenţă la zona euro - a coborât în august la 6,4%, de la 6,6% în iulie, iar inflaţia determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a coborât tot la 6,4% de la 6,6%.

Banca Naţională a României (BNR) ţinteşte pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoză indică un nivel al inflaţiei de 4,3% la finalul lui 2009, revizuită uşor în scădere faţă de nivelul estimat anterior. Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) ia în calcul o inflaţie de 4,3% la finalul acestui an.

De asemenea, BNR a revizuit în scădere prognoza pentru inflaţia de la finalul anului viitor, de la 2,8% la 2,6%, în condiţiile în care ţinta pentru sfârşitul lui 2010 a fost stabilită tot la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Mai multe articole despre:
România inflaţie INS rata inflaţiei temperare