MENIU

Inflaţia din Marea Britanie s-a temperat în aprilie până la cel mai mic nivel din ultimele 15 luni

Foto: shutterstock.com

Inflaţia din Marea Britanie s-a temperat luna trecută peste aşteptările analiştilor, până la cel mai mic nivel din ultimele 15 luni, în contextul în care recesiunea a subminat presiunea preţurilor asupra economiei, relatează Bloomberg.

Preţurile de consum au crescut cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat oficiul naţional de statistică. Analiştii chestionaţi de Bloomberg estimaseră o temperare a inflaţiei la 2,4%. Indicele preţurilor cu amănuntul a scăzut cu o rată anuală de 1,2%, cel mai puternic declin din 1948, când datele au început să fie colectate.

Guvernatorul băncii centrale, Mervyn King, a anunţat săptămâna trecută că inflaţia se va tempera "puternic", în contextul în care recesiunea a cuprins economia britanică. Cel mai mare lanţ vestimentar britanic, Marks & Spencer Group, a anunţat că a redus preţurile cu aproximativ 10% pentru atragerea clienţilor.

Inflaţia se va tempera până la "aproximativ 0,5% în septembrie. Dacă economia nu îşi va reveni cât de curând, ne-am putea confrunta cu o inflaţie foarte scăzută, sau chiar cu deflaţie", a declarat un economist.
Mai multe articole despre:
preţuri Marea Britanie consum inflaţie optimism