MENIU

VIDEO/ Șeful DSU, Raed Arafat, despre posibilele cauze ale incendiului: "Nu confirmăm nimic. O anchetă este în desfășurare"

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU)

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a afirmat, în această dimineață, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, că numărul pacienților transferați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș din Capitală a ajuns la 49, de la 44 cât era inițial. Difernța până la 120, spune Arafat, este dată de cei 4 pacienți decedați și de bolnavii mutați în celelalte pavilioane ale Spitalului Balș. În schimb, secretarul de stat în MAI a evitat să se pronunțe în ceea ce privește posibilele cauze ale izbucnirii incendiului. "Nu confirmăm nimic. O anchetă este în desfășurare", a arătat Arafat. 

"După cum deja știți, 4 pacienți sunt decedați. Restul sunt cu stare intermediară din partea COVID. Asta însemană că dacă sunt în stare intermediară,. oricând se pot agreva. S-a făcut un update de la 44 la 49 de pacienți transferați la mai multe spitale din Capitală. Pacienții au fost transferați cu echipaje SMURD și ambulanța (...), iar restul de pacienți au fost ținuți în alte saloane de la Balș", a afirmat Arafat.

Șeful DSU a evitat să se pronunțe în privința posibilelor cauze ale producerii incendiului din această dimineață. "Indiferent ce informații vin, să nu le luați în seamă până nu avem rezultatele investigațiilor. Echipe de la pompieri, criminalistică si procuratură vor stabili cauza incendiului. Nu confirmăm nimic", a spus Arafat, întrebat fiind despre posibilitatea ca incendiul să fi avut drept cauză un aparat de încălzire improvizat, mai exact o aerotermă aflată în salon pentru a-i încălzi pe pacienți.

Raed Arafat a spus că nu știe dacă existau sau nu camere de supraveghere în salonul în care a izbucnit incendiul. "Trebuie întrebat managerul", a spus Arafat.

Pe de altă parte, Raed Arafat a spus că au fost puse la dispoziția aparținătorilor două numere de telefon pentru a afla informații legate de pacienții internați la Balș. 021/206.93.98 și 021/264.85.15 sunt numerele la care rudele pot afla informații despre starea pacienților COVID, precum și despre locul unde se află aceștia în prezent. 

În ceea ce privește avizele la incendiu, cei de la ISU București urmează să anunțe dacă aveau sau nu astfel de avize, spune Arafat.

Potrivitul șefului DSU, tot ce se știe în prezent este că unltimul control a fost realizat în luna noiembrie a anului trecut: "Rețele sunt înnoite, nu erau vechi. Domnul doctor Cercel mi-a spus că nu ar fi fost probleme din acest punct de vedere. De aceea trebuie să investigăm, nu să speculăm".