MENIU

Înalta Curte a respins sesizarea CCR în dosarul lui Miron Mitrea

Foto: wordpress.com

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, joi, ca inadmisibile, cererile de sesizare a CCR, invocate în dosarul în care Miton Mitrea este judecat pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu lucrările făcute la casa mamei sale. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

ÎCCJ a rămas, joi, în pronunţare pe excepţiile de neconstituţionalitate invocate în dosarul lui Miron Mitrea. Instanţa supremă a discutat atât excepţia invocată din oficiu de magistraţii ÎCCJ în legătură cu articolele 13-16 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, articole ce reglementează procedura de urmărire penală şi de judecare, cât şi excepţia invocată de avocatul Irinei Jianu, legată de dotarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu tehnică de realizare, înregistrare şi prelucrare a înregistrărilor şi interceptării.

Procurorul a pus concluzii de respingere a excepţiilor invocate.

Magistraţii au rămas în pronunţare, menţionând că se vor pronunţa pe excepţia privind neregularitatea rechizitoriului şi restituirea dosarului la Parchet, pentru refacerea urmăririi penale, după citirea actului de sesizare a instanţei, pe 14 septembrie.

Avocatul Ovidiu Buduşan a susţinut că Miron Mitrea a fost trimis în judecată pentru o altă faptă decât pentru cea pentru care a fost anchetat.

Buduşan a explicat spunând că, iniţial, s-a început urmărirea penală faţă de Mitrea pentru o faptă de luare de mită, care avea "o anumită bază factuală".

Ulterior, însă, procurorii au extins urmărirea penală faţă de Irina Jianu, acuzată că i-a dat mită fostului ministru al Transporturilor, fără să facă acest lucru şi faţă de Mitrea, deşi extinderea afecta şi descrierea faptei acestuia. "Consider că procurorul a omis intenţionat să extindă urmărirea penală faţă de Miron Mitrea pentru a evita să ceară avizul Senatului, întrucât la data la care s-a extins deja se validase mandatul de senator", a susţinut Ovidiu Buduşan.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 2 iunie, să amâne soluţionarea cererii avocatului lui Mitrea, Ovidiu Buduşan, de ataşare la acest dosar a unor interceptări telefonice făcute de procurori pentru momentul la care în acest dosar se vor discuta probatoriile.

Miron Mitrea a fost trimis în judecată, pe 5 martie, de procurorii anticorupţie, pentru că ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector-şef adjunct al ISC, suma reprezentând contravaloarea lucrărilor la casa mamei senatorului.

Potrivit unui comunicat al DNA, fostul ministru în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei (M.L.P.T.L.), în perioada 2000-2004, este acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în legătură directă cu infracţiunea de corupţie, şi uz de fals, în legătură directă cu infracţiunea de corupţie.