MENIU

În trei săptămâni de la instalare, Guvernul Boc a luat şapte decizii controversate

Foto: NewsIn

În numai trei săptămâni de la instalare, Guvernul Emil Boc a luat şapte decizii foarte importante. Decizii care au stârnit însă mari controverse.

Prima decizie a noului Guvern a fost luată de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. El a demis 24 de directori generali ai unităţilor aflate în subordinea ministerului, pe motiv de salarii neruşinate, care însumau 400.000 de lei.

În numele responsabilităţii şi economisirii banului public, Cabinetul Boc a luat, încă din prima şedinţă de guvern, o serie de decizii sociale. Punctul de pensie a fost îngheţat la nivelul din luna octombrie 2008, adica la 697,5 lei. Ceea ce înseamnă că pensiile nu vor creşte până după adoptarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Aceeaşi soartă a avut-o şi salariul minim pe economie. Profesorii vor trebui să aştepte şi ei definitivarea legii bugetului pentru a afla dacă vor primi sau nu majorarea de 50% .

Mamele au răsuflat uşurate după ce Guvernul le-a stabilit o indemnizaţie cuprinsă între 600 şi 4000 de lei. Nu la fel s-a întâmplat şi cu pensionarii care lucrau la stat. Aceştia sunt obligaţi să opteze între pensie şi salariu.

Guvernul a dorit apoi să stopeze dezmăţul din instituţiile bugetare. Şi a decis plafonarea la 4800 de lei a salariilor tuturor şefilor regiilor autonome, societăţilor comerciale cu capital de stat şi ai agenţiilor guvernamentale. În plus, cheltuielile pentru autoturisme, mobilier şi birotică au fost reduse cu 50 la sută. Secretarii şi subsecretarii de stat au fost obligaţi să călătorească doar la clasa "economic" iar personalul din administraţie trimis în deplasări externe va utiliza doar mijloacele de transport în comun.

Ultimele decizii au fost luate vineri. Chestorul Virgil Ardelean, poreclit şi "Vulpea", a fost numit în aceeaşi funcţie pe care a deţinut-o timp de aproape 10 ani: şef peste servicul secret al Ministerului de Interne. Ionel Manţog şi Marcel Hoară, membri ai PD-L Gorj, au fost numiţi consilieri personali ai ministrului economiei, Adriean Videanu. Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Liviu Harbuz, revine şi el la ministerul Agriculturii, unde va coordona direcţia de afaceri europene şi relaţii internaţionale, dar şi agenţiile de plăţi. Gheorghe Gherghina, fost secretar de stat în Guvrenul Năstase, se întoarce şi el la Ministerul Finanţelor.

Mai multe articole despre:
guvern Emil Boc decizii