MENIU

În România există de 2,5 ori mai multe familii adoptatoare decât copii adoptabili

Foto: shutterstock.com

În România sunt de 2,5 ori mai multe familii care vor să adopte decât copii care pot fi adoptaţi, doar 1.000 dintre cei 42.000 de minori aflaţi în grija statului îndeplinind condiţiile pentru a fi adoptaţi, potrivit secretarului de stat al Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait.

"M-a surprins să aflu, când am devenit secretar de stat al OAR, că în afara Legii 273 (privind regimul juridic al adopţiilor - n.r.) instituţia nu a făcut niciun demers important pentru reglementarea adopţiilor, pentru completarea şi evaluarea legii. În prezent, 37 de judeţe au structuri în domeniul adopţiei. Am constatat că activitatea în aceste structuri privind adopţiile este văzută de fiecare în alt fel şi fiecare structură lucrează cum doreşte. Lucrăm în prezent la modificări pe care le vom aduce legii pentru ca sistemul de adopţii din România să existe cu adevărat", a declarat Bogdan Panait, secretar de stat al ORA.

În România, numărul de adopţii pe an a ajuns, în prezent, la doar 1.000, comparativ cu 4.000 în 2000, potrivit ORA. 

Potrivit lui Bogdan Panait, instituţia pe care o conduce a primit multe reclamaţii de la familii nemulţumite de procedurile de lucru din structuri. "Neexistând structuri la nivel local, foarte mulţi recurg la metode în afara legii pentru a adopta un copil. Spre exemplu, un bărbat recunoaşte în maternitate copilul născut de o tânără, pentru ca mai apoi acesta să fie recunoscut şi de soţia bărbatului. Nu putem interveni acum în situaţiile din afara legii, deoarece nu avem o bază legală. În scurt timp, vom avea însă un corp de control şi vom completa legea cu un articol privind sacţiunile", a adăugat Bogdan Panait.

Corpul de control al ORA va oferi consiliere şi îndrumare viitoarelor birouri judeţene şi va lua măsuri în cazul în care vor exista nereguli, aplicând sancţiuni. Astfel, legea 273 va fi completată astfel încât să cuprindă şi sancţiuni, anticipează cei de la ORA.

Una dintre primele măsuri pe care le va lua ORA pentru reglementarea adopţiilor va fi înfiinţarea de birouri de asistenţă la nivel judeţean, în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilului. Birourile vor fi înfiinţate printr-o ordonanţă de urgenţă care va fi adoptată în această vară, iar angajaţii vor participa la cursuri speciale organizate de ORA, pentru a fi acreditaţi.

De asemenea, până la sfârşitul lunii septembrie, ORA va finaliza modificările pe care vrea să le aducă Legii 273, care vor fi apoi supuse dezbaterii publice. Potrivit reprezentanţilor Oficiului, etapele adopţiei vor fi păstrate şi vor fi incluse soluţii pentru micşorarea timpului în care un copil este declarat adoptabil. În plus, noua lege va deschide accesul tuturor românilor la adopţii, deoarece acum persoanele cu cetăţenie română dar care au domiciliul în afara ţării sunt excluse.

În prezent, România are 22.000 de copii în sistemul rezidenţial şi alţi 20.000 în asistenţă maternală. Majoritatea acestor copii au însă familii şi nu pot fi daţi spre adopţie.

O adopţie durează în prezent, în medie, un an şi trei luni, însă ORA vrea să reducă această durată.

Referitor la adopţiile internaţionale, Bogdan Panait a menţionat că, în prezent, România are un potenţial ridicat pentru adopţii naţionale, iar când acest domeniu va fi bine reglementat şi va funcţiona, ORA va începe să lucreze şi în privinţa adopţiilor internaţionale.

Mai multe articole despre:
copii adopţie familie minori