MENIU

În plină criză de lichidităţi, băncile vânează economiile românilor

Foto: etabank.com

În plină criză economică băncile schimbă strategia. Spun stop creditelor şi ''atacă'' economiile românilor. În căutare de lichidităţi, băncile lansează oferte din ce în ce mai tentante pentru depozite. Românii care aleg să îşi depună economiile la bancă pot obţine dobânzi uriaşe comparativ cu anii trecuţi. În plus, băncile le oferă în avans câştigurile aferente depozitelor, dar şi dobânzi progresive care pot ajunge în anumite situaţii şi la 24% pe an.

Românii pe care criza i-a prins cu economii în casă au acum şansa să le sporească rapid. Băncile rămase fără lichidităţi sunt dispuse să ofere dobânzi uriaşe pentru a le ''găzdui'' temporar banii. Instituţiile bancare au renunţat la taxele de constituire sau de administrare a depozitului, dar şi la comisionul de retragere la data scadentă a sumei de bani. Mai mult, unele dintre ele sunt dispuse să ofere deponenţilor câştigurile în avans. De exemplu, Piraeus Bank oferă o dobândă la depozite de 12,25% la lei şi 5,65% la euro.

La Bank Leumi suma minimă care trebuie depusă pentru depozitul cu plata în avans a dobânzii, este de 1.000 de lei, respectiv 250 de euro, iar dobânda ajunge la 11,5% la lei şi 5,25% la euro la un termen de trei luni. Astfel pentru 10.000 de lei depuşi, se pot încasa imediat 1.150 de lei.

Bancpost alege altă strategie de atragere a resurselor financiare: depozitul cu dobândă progresivă de 90 zile. Deponenţii îşi pot retrage banii în orice moment fără a pierde dobânda acumulată până la data scadentă. Practic dobânda creşte progresiv la fiecare 30 de zile, ajungând de la 14% în prima lună, la 16% după 90 de zile. Emporiki Bank alege aceeaşi metodă în atragerea lichidităţilor. Instituţia bancară oferă deponenţilor dobânzi care pleacă de la 9% în primele 30 de zile şi ajung  până la 24% în ultima lună de economisire.

Băncile mai mari intră şi ele în competiţie, pentru atragerea cât mai multor resurse financiare. BCR, BRD, CEC Bank sau Raiffeisen Bank au majorat dobânzile aferente depozitelor. Pentru depozitele la termen de două luni BCR plăteşte o dobândă fixă de 14,5% pe an, pentru sume ce depăşesc 5.000 lei. Aceeaşi dobândă plăteşte şi Raiffeissen Bank pentru depozitele pe trei luni, pentru sume ce depăşesc 40.000 lei. BRD a optat în schimb pentru o dobândă anuală de 13,75% pentru depozitele la termen de trei luni de minim 1.000 de lei.