MENIU

În mica localitate Gheorgheni, troneză o biserică armenească veche de trei secole

Un concediu cu timp frumos este o desfătare, însă ce faceţi când vremea este capricioasă și nu prea aveţi cum să plecăţi pe munți și văi? E simplu. Pe oriunde mergeţi în România, sunt o mulțime de locuri de vizitat: muzee, castele, locuri pline de istorie. Echipa Realitatea All Inclusive, plecată în județul Harghita, a ajuns în micul oraș Gheorghieni.

Chiar dacă în Bucureşti şi în alte judeţe din România este caniculă, când se anunţă vreme rea în judeţul Harghita, o simţi după vânt şi temperaturile scăzute. În oraşul Gheorgheni se poate vizita muzeul din localitate, o biserică armenească veche de trei secole şi o moară la fel de veche, care încă funcţionează.

În curtea muzeului tronează, veche și grea, o locomotivă care, aflăm de la ghid, este încă în stare de funcţionare. Pe vremuri, trăgea vagoanele care transportau lemne. Mai apoi, a dus în toată ţara renumitele ape minerale din Harghita. Aproape toate obiectele de la muzeu au certificate de garanţie sau instrucţiuni de folosire, documente adunate şi păstrate cu grijă de muzeologi.

Lângă muzeu se înalţă în toată spledoarea ei, biserica armenească. Îți atrage atenția de la şosea, chiar de eşti numai în trecere. În curte se află cruci vechi de şase secole, descoperite pe dealurile din împrejurimile orașului. "Biserica este o perlă a Transilvaniei. Este construită în stiul baroc în anul 1833 de comunitatea armenească din Gheorgheni", a explicat ghidul.

Moara din oraş este şi ea foarte veche, dar încă funcționează. La Gheorghieni mai sunt oameni care încă ocolesc magazinele şi merg cu grâul şi porumbul la măcinat, la morarul orașului. Și, ca în vremurile de demult, nici astăzi morarul nu cere bani în schimbul măcinatului, ci oprește 12% din făina care iese dintr-un sac de grâu sau porumb.

Mai multe articole despre:
turism turişti biserică Harghita moară