MENIU

În Marea Britanie şi Olanda, au început joi alegerile europarlamentare

Foto: Realitatea TV

27 de ţări, un singur scrutin. Joi au început alegerile pentru desemnarea celor 736 de membri ai Parlamentului European. Cetăţenii din Marea Britanie şi Olanda sunt primii care îşi exprimă opţiunile.

În Olanda, secţiile de vot s-au deschis la ora 8.30, ora României. Olandezii trebuie să trimită 25 de reprezentanţi în Parlamentul European, cu doi mai puţin faţă de scrutinul precedent. Rezultatele preliminare sunt aşteptate chiar de joi seară. Lupta se dă între Partidul Libertăţii de extremă dreaptă şi coaliţia de la putere, formată din Partidul Creştin-Democrat şi Partidul Laburist.

Britanicii au început să voteze de la ora 9.00 şi vor desemna 72 de politicieni pentru Parlamentul European. Scrutinul de joi a fost şi un test pentru clasa politică de la Londra, zguduită de scandalul deconturilor umflate. În sondaje, conduc conservatorii. Adversarii lor, laburiştii, aflaţi la putere, se tem de o înfrângere zdrobitoare şi, conform previziunilor, inevitabilă. Rezultatele sunt aşteptate abia duminică, odată cu cele din majoritatea statelor europene.

În cele 4 zile de alegeri europarlamentare, aproximativ 375 de milioane de cetăţeni sunt aşteptaţi la urne. Analiştii spun că multe opţiuni vor merge şi spre partide populiste sau antieuropene. Totuşi, este de aşteptat ca formaţiunile de dreapta şi de centru-dreapta să rămână prima forţă în Parlamentul de la Strasbourg.