MENIU

În judeţul Mureş au fost închise toate radarele fixe

Foto: guraialomitei.com

Cele şapte radare fixe de pe raza judeţului Mureş, amplasate în localităţile Cristeşti, Cheţani, Chendu, Ţigmandru, Vânatori, Sângeorgiu de Pădure şi Viforoasa, au fost închise.

Purtătorul de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mureş a spus că activitatea firmei Codec din Cluj, care s-a ocupat de amplasarea radarelor, a fost suspendată şi în judeţul Mureş.

Potrivit concluziilor inspectorilor Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care au verificat modul în care contractele privind amplasarea radarelor din judeţele Mureş, Cluj şi Braşov respectă legislaţia de atribuire a contractelor de achiziţie publică, prevederile legale nu au fost respectate. "Activitatea radarelor fixe a fost suspendată până la clarificarea aspectelor de ordin juridic în ceea ce priveşte încheierea contractelor dintre firma respectivă şi autorităţile locale", a declarat Livia Popa.

În judeţul Mureş, radarele au fost date în folosinţă în luna martie, dar autorităţile locale susţin că unele dintre ele nu au funcţionat niciodată. Primarii sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu se respectă contractul, potrivit căruia o parte din amenzile aplicate merge la bugetul local.

Nici primarul din Fântanele, Laszlo Arpad, nu ştie dacă radarul funcţionează sau nu. "După ce l-au pus, au venit cei de la firmă să îl repare, dar nu ştiu dacă funcţionează. Nu am primit niciun proces-verbal că s-ar fi dat vreo amendă", a spus primarul.

În comuna Nadeş, primarul Ivan Erhardt Laszlo a început procedura de anulare a contractului de amplasare a radarului fix din Ţigmandru după controlul făcut de 1 mai de inspectorii ANRMAP. "Noroc că n-am încasat nimic şi putem anula contractul, care nu a fost întocmit în timpul mandatului meu. Daca nu decideam să renunţăm, am fi avut de plătit o amendă de 70.000 de lei. La bugetul pe care îl avem, nu aveam de unde plăti", a afirmat primarul. 

Şi restul primarilor spun că nu au primit niciun leu din valoarea amenzilor aplicate şoferilor care au circulat cu viteză pe raza localităţilor respective.
Poliţia a retras avizul de funcţionare a radarelor fixe amplasate în ţară în urma unor contracte încheiate de primării cu societăţi particulare, singurul sistem de depistare a vitezei care rămâne în funcţiune fiind cel de pe DN1, care aparţine în totalitate Poliţiei.

Mai multe articole despre:
poliţie auto şofer permis radar Mures