MENIU

În fiecare zi, opt români mor în accidente rutiere

Foto: NewsIn

Anual, circa 3.000 de persoane îşi pierd viaţa în urma accidentelor rutiere care au loc în toată ţara, potrivit statisticilor din ultimii şase ani, a declarat pentru REALITATEA.NET, Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Rutiere.

În 2009, de la începutul anului, au avut loc peste 300 de accidente rutiere, în urma cărora au murit peste 175 de oameni, iar aproape 290 au fost grav răniţi. Exprimat în procente, aceasta înseamnă circa 16% din totalul deceselor. Cu toate acestea, numărul victimelor din 2009 este mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, a spus Lucian Diniţă.

Potrivit statisticilor din ultimii şase ani, în 2008 s-au produs cele mai multe accidente rutiere, 10.700, care s-au soldat cu circa 5.000 de morţi şi 9.000 de răniţi grav. Faţă de anul trecut, în 2009 s-a înregistrat o uşoară scădere a numărului de accidente, considerată însă "nesemnificativă" de către directorul Direcţiei Rutiere.

Pe o hartă a "drumurilor morţii", în 2009, cele mai multe evenimente rutiere s-au produs în judeţele Bacău, Buzău, Hunedoara, Covasna, Suceava, Maramureş şi Sălaj, potrivit lui Lucian Diniţă.

Anul trecut, potrivit datelor Poliţiei Rutiere, cele mai periculoase accidente au avut loc pe DN1 (Bucureşti-Ploieşti-Braşov-Sibiu-Sebeş-Alba-Cluj), DN7 şi DN2 (Bucureşti-Urziceni-Buzău-Râmnicu Sărat-Focşani-Bacău-Roman-Fălticeni-Suceava-Ucraina). Cele mai multe dintre ele s-au petrecut din cauza vitezei neregulamentare.

Lucian Diniţă a mai spus că principala cauză de producere a accidentelor este inconştienţa şoferilor. "Inconştienţa este mereu însoţită de viteza nelegală, neacordarea priorităţii, depăşire", a declarat reprezentatul Direcţiei Rutiere. Infrastrucura este o alta cauză care duce la accidente auto. Infrastructura este o problemă majoră în toată ţara, a mai spus Diniţă.

Într-un top al cauzelor de mortalitate, accidentele rutiere ocupă locul doi după infarctul miocardic, a precizat acesta. "Bărbaţii, cu precădere tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani sunt principalii vinovaţi de producerea accidentelor auto grave", a conchis Lucian Diniţă.

Traversarea neregulamentară a pietonilor, principala cauză a accidentelor rutiere din Capitală

În primele şapte luni ale acestui an, în Bucureşti au avut loc aproape 2.500 de accidente, în urma cărora 74 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 540 au fost grav răniţi, a declarat pentru REALITATEA.NET, purtătorul de cuvânt de la Brigada de Poliţie Rutieră din Bucureşti, Piştea Daniel.

În anul 2007, au fost înregistrate aproape 4.300 de accidente în Bucureşti. În urma loc, au fost înregistraţi 125 de morţi şi peste 780 de răniţi grav. Un an mai târziu, în 2008, s-au petrecut peste 5.000 de accidente soldate cu 145 de morţi şi circa 1.130 de răniţi grav.

Principala cauza de producere a accidentelor rutiere mortale din Bucureşti o reprezintă traversarea neregulamentară a pietonilor, a declarat Piştea Daniel. Peste 1.500 de bărbaţi şi peste 300 de femei se fac vinovaţi de producerea accidentelor auto din Capitală. Dintre aceştia, începătorii sunt implicaţi în cele mai multe accidente rutiere.

Cele mai multe accidente auto din Bucureşti au loc pe Şoseaua Chitila, Şoseaua Mihai Bravu, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, Bulevardul Ion Mihalache, Bulevardul Timişoara, Şoseaua Alexandriei, Şoseaua Fundeni, Şoseaua Olteniţei, zona Bucureştii Noi, Bulevardul 1 decembrie 1918, Şoseaua Giurgiului, Bulevardul Basarabia şi strada Izbiceni, a precizat Piştea Daniel.

Mai multe articole despre:
deces auto accidente şofer accidente rutiere victime