MENIU

În căminele universitare din Iaşi, Timişoara sau Cluj se fură din greu

Foto: Realitatea TV

Campusurile universitare sunt ca un magnet pentru hoţi şi interlopi! Cel puţin asta se întâmplă în Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca. Poliţiştii au de furcă în complexurile studenţeşti în special cu furturile din camere şi din maşini. Preferate de hoţi sunt calculatoarele, laptopurile şi telefoanele mobile.

Crima din campusul Facultăţii de Medicină din Timişoara a pus din nou pe tapet problema siguranţei în complexurile studenţeşti. Săptămâna trecută, doi studenţi au ucis şi au tranşat un bărbat de 65 de ani, chiar în camera unui cămin. Astfel de cazuri sunt totuşi rare. În topul infracţiunilor din campusuri sunt încăierările, furturile şi tulburarea liniştii publice.

În complexul studenţesc din Timişoara, de exemplu, numărul furturilor din camere sau din sedii de firme a rămas constant faţă de 2008, dar a crescut simţitor numărul de maşini sparte. Dacă anul trecut se înregistrau 32 de cazuri, în primele şase luni ale acestui an s-au înregistrat cu 12 cazuri mai mult. În prima jumătate de an s-au mai înregistrat 24 de cazuri de loviri şi alte violenţe. Studneţii au primit în total, în acest an, amenzi în valoare de peste 32.000 de lei.

Şi în campusul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca s-au înregistrat infracţiuni, dar mult mai puţine. Potrivit poliţiştilor, în primele şase luni ale anului s-au înregistrat 30 de furturi, dar nicio infracţiune cu violenţă.

La Iaşi, în campusul Tudor Vladimirescu, cel mai mare din centrul universitar, poliţiştii de proximitate se confruntă în special cu furturi din camere. Cel mai des dispar telefoanele mobile, calculatoare şi laptopuri care sunt în parte recuperate din casele de amanet. O altă problemă o reprezintă petrecerile zgomotoase din camere care tulbură liniştea publică. Cu toate acestea, spun poliţiştii ieşeni, faţă de anul trecut, infracţionalitatea a scăzut cu 7,2%.