MENIU

În 2008, fermierii au încasat de la UE subvenţii în valoare de 20 milioane euro

Foto: RTV

Viitorul agriculturii româneşti stă în marile exploatări. Este concluzia unui studiu privind distribuţia subvenţiilor agricole. Datele arată că o treime din banii europeni pe 2008 a ajuns la cei care au terenuri mari.

În 2008, aproape 1,2 milioane de fermieri au primit subvenţii europene în valoare de 9,5 milioane de euro. Jumătate din sumă a ajuns însă la fermierii care au între o 100 şi 10.000 de hectare de teren. Interesant este că 1 la sută dintre firmele agricole au primit 51% din subvenţii. 

Primii zece beneficiari de bani europeni au încasat anul trecut 9,7 milioane de euro, adică mai mult decât peste un milion de fermieri. Printre cei care şi-au dezvoltat afacerile cu bani europeni se numără firmele controlate de Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu şi Ioan Niculae.

Acelaşi raport arată că 2,6 milioane de gospodării fac agricultură pentru autoconsum şi doar 9.600 produc pentru piaţă. Raportul european recomandă fermierilor mici din România să se orienteze mai mult către subvenţiile europene. În caz contrar agricultura românească va ajunge la fel ca cea sud-americană, în care supravieţuiesc doar fermele industriale.

Mai multe articole despre:
UE afaceri agricultură fermieri terenuri subvenţii