MENIU

Imunitatea europarlamentară nu îl scapă pe Becali de interdicţia de a părăsi ţara, susţin specialiştii

Foto:NewsIn

Restricţia de a părăsi ţara, impusă patronului Stelei, Gigi Becali, nu poate fi anulată de imunitatea de care acesta beneficiază ca europarlamentar, susţin surse din magistratură. Şi asta doarece, spun magistraţii, nu există un articol de lege care să prevadă aşa ceva.

Interdicţia de a părăsi ţara impusă lui Gigi Becali nu are legătură cu imunitatea parlamentară. Surse din magistratură au explicat pentru NewsIn că un parlamentar european ales în România beneficiază de aceleaşi imunităţi pe care le are un parlamentar obişnuit în România.

"Trebuie să ne raportăm la prevederile Constituţiei României în materie de imunitate parlamentară", afirmă sursele citate. Iar Constituţiei României atestă faptul că "deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie."

Faptul este întărit şi de legislaţia europeană, care spune că "membrii Comunităţii Europene beneficiază pe teritoriul naţional de imunităţile recunoscute membrilor parlamentului propriei ţări, iar pe teritoriul oricărui alt stat membru de exceptare de la orice măsură de reţinere sau de urmărire penală." Cu alte cuvinte, Becali trebuie să se supună legislaţiei Romaniei. Însă în legislaţia românească nu există o referire clară la situaţia în care unui parlamentar îi este impusă o restricţie de a nu părăsi ţara.

Magistraţii contactaţi de agenţia NewsIn sunt siguri totuşi de un lucru: restricţia de a părăsi ţara nu poate fi anulată de imunitatea de care Gigi Becali beneficiază ca europarlamentar. Şi asta doarece, spun magistraţii, nu există un articol de lege în Constituţia României care să prevadă aşa ceva.

Mai mult decât atât, directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, a afirmat, pentru NewsIn, că Becali se află în situaţia de a face o cerere de ridicare a interdicţiei ca o persoană de rând. "Restricţia impusă nu are nicio legătură cu imunitatea. Prevederile Constituţiei fac referire strictă doar la percheziţie, reţinere sau arestare, singurele condiţionate de această imunitate", a explicat Iorgulescu.