MENIU

Importatorii şi exportatorii români vor avea mari probleme în 2009

Foto: www.zoll.de

Situaţia economică a importatorilor şi a exportatorilor români se va înrăutăţi în acest an, în ciuda faptului că anul trecut s-au înregistrat creşteri în ambele sectoare. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), luna decembrie a fost cea mai grea pentru întreprinzători.

Institutul Naţional de Statistică arată, în ultimul studiu făcut public, că anul 2008 a fost, în general, unul bun pentru importuri şi exporturi care au înregistrat creşteri de 9,4%, respectiv 13,8%. Tendinţa economică din 2007 s-a păstrat şi anul trecut, exporturile depăşind importurile.

Domeniile care au generat cele mai mari exporturi au fost producţia de echipamente de transport şi maşini, alte produse manufacturate, combustibilii minerali şi lubrifianţii. Totuşi, România a continuat să importe mai multe produse alimentare, băuturi şi tutun decât a exportat.

Dar la sfârşitul anului, exporturile şi importurile româneşti au înregistrat mari scăderi, iar specialiştii estimează că tendinţa va continua şi în 2009, ducând la pierderi considerabile pentru întreprinzători. Exporturile au scăzut cu 16%, iar importurile cu 25,2%. Această evoluţie a redus deficitul comercial cu o treime.

La mijlocul lunii ianuarie, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu, aprecia că, în primul semestru al acestui an, recesiunea pe exporturile României va fi "zdravănă, cu posibilitatea de a ne apropia de 0 pe finalul lui 2009".

Mai multe articole despre:
importuri deficit comercial exporturi INS