MENIU

Iliescu: Băsescu ar trebui să nu mai dea "spectacole penibile"

Foto: NewsIn

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat luni că participarea lui Traian Băsescu la şedinţa de Guvern de duminică a fost neavenită şi i-a recomandat preşedintelui să fie "mai prudent, mai reţinut" şi să nu mai dea "spectacole penibile".

Potrivit lui Iliescu, prezenţa lui Băsescu la şedinţa Executivului ''nu respectă reguli fundamentale constituţionale''  şi că acesta poate participa doar când se discută chestiuni legate de siguranţa naţională sau de politică externă. ''Guvernul nu este subordonat preşedintelui. Acesta poate participa la şedinţele de Guvern, dar participarea sa a fost total neavenită. Funcţia preşedintelui este bine stabilită. Nu se substituie Guvernului dar el trebuie să comunice cu Guvernul şi poate să participe la şedinţe fiind invitat de premier pe teme care ţin de probleme de securitate, probleme de politică externă", a declarat fostul preşedinte.

Liderul PSD susţine că Băsescu nu a venit cu nicio informaţie nouă şi că nu are atribuţii în economie. "Dar s-a dus să anunţe el că este criză. Vine cu adevăruri ştiute de toată lumea. Nu a descoperit America preşedintele Băsescu. Ştim foarte bine că lumea e în criză, ştim condiţiile crizei. Ea va fi mai prelungită pentru noi decât pentru centrul sistemului economic mondial unde s-a declanşat criza. Anunţul recesiunii nu trebuia să-l facă nici preşedintele nici premierul. Premierul este legat de economie iar Guvernul este dator să urmărească evoluţia procesului'', a subliniat Iliescu.

"Dl Băsescu îşi tot caută pretexte ca să iasă în faţă, să-l vadă lumea şi să-şi dea cu presupusul. Nu are nici măcar cultura necesară ca să înţeleagă procesele, fenomenele asupra cărora se pronunţă şi ar fi bine să fie mai prudent, mai reţinut, ca să nu dea spectacole penibile'', a adăugat fostul preşedinte.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la şedinţa de Guvern, că optimismul BNR nu are acoperire, câtă vreme va fi scădere a PIB şi în trimestrul doi, ceea ce înseamnă intrarea în recesiune a României, în aceste condiţii Executivul trebuind să asigure plata salariilor. Şeful statului a mai spus că România "îndeplineşte toate condiţiile să intre în recesiune".  "Abia în trimestrul 3 sau 4 poate reuşim să stăpânim deprecierea economiei", a mai spus Băsescu.

Băsescu a făcut o serie de recomandări unor miniştri, a avertizat că programul de investiţii pentru anul 2009 este în pericol şi a atenţionat Guvernul să se încadreze în fondul de salarii.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu Ion Iliescu PIB executiv recesiune