MENIU

Hunor: Ar fi fost mai onorabil dacă acest Guvern ar fi demisionat înainte de moţiune

Foto: NewsIn
Hunor: Această jumătate de Guvern nu a înţeles că nu are legitimitatea de a conduce cu prerogative depline ţara

Deputatul UDMR Kelemen Hunor a anunţat în plen că partidul său va vota pentru moţiunea de cenzură pe care au iniţiat-o alături de PNL, denunţând încălcarea principiilor democratice ale statului de drept de către un \"Guvern interimar\" care îşi depăşeşte atribuţiile constituţionale.

Kelemen Hunor le-a spus membrilor Executivului că ar fi fost mai onorabil pentru ei dacă ar fi făcut aşa cum în ultimele zile s-a zvonit în opinia publică, prezentându-şi mandatele după decizia Curţii Constituţionale care a stabilit că moţiunea de cenzură este în acord cu textul fundamental. "Ce frumos ar fi fost să fie aşa, sincer, mi-aş  fi dorit o asemena rezolvare. S-ar fi reparat şi onoarea Guvernului şi s-ar fi dat dovadă de înţelepciune şi respect faţă de cetăţeni. Din păcate această jumătate de Guvern nu a înţeles că nu are legitimitatea de a conduce cu prerogative depline ţara", a spus deputatul UDMR.

kelemen Hunor a subliniat că din perspectiva partidului din care face parte, garanţia unor alegeri corecte în acest moment ar fi un Guvern cu puteri limitate care să gestioneze numai treburile curente, sau un nou Guvern stabil, majoritar, "care nu depinde de voinţa viitorului preşedinte, oricare va fi acela". "Noi, reprezentanţii comunităţii maghiare suntem ferm convinşi că avem nevoie de o guvernare stabilă care nu sesubordonează voinţei câtorva persoane şi este controlată de Parlament, a subliniat liderul UDMR.

Deputatul UDMR a prezentat motivele pentru care partidul său a iniţiat, alături de PNL, moţiunea de cenzură, denunţând blocajul instituţional la care Guvernul a contribuit "punând în paranteză" Parlamentul şi încercând să-şi extindă demersul şi către Curtea Constituţională.

"Astăzi nu dezbaterm doar o moţiune de cenzură, dezbatem principiile democratice ale statului de drept. Să fim cinstitiţi faţă de noi înşine şi să spunem clar, astăzi aici ne confruntăm cu problema relaţiilor de putere dintre Parlament, Guvern şi preşedinte. Nu avem o problemă de opţiune politică, avem o problemă de blocaj instituţional", a spus Kelemen Hunor.

Hunor a arătat că România se află într-o criză politică, pe care Guvernul nu a calmat-o, ci a sporit tensiunile, suprapusă peste o criză economică, pe care Guvernul nu a gestionat-o corect, îndatorând România pentru consum şi blocând premisele pentru dezvoltare.

Liderul UDMR a denunţat gestul Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe trei pachete de legi neterminate, făcând o paralelă între acest gest şi practicile din vremea comunismului, când constructorii dădeau în folosinţă blocuri fără racordări la utilităţi pentru a raporta că au îndeplinit planul. "La fel a făcut şi Guvernul, a vrut să raporteze îndeplinirea normelor legislative", a spus Hunor.

De altfel, deputatul UDMR  apreciat că ultima asumare anunţată de Guvern, cea care vizează legea pensiilor, este o lege electorală, iar un Guvern interimar nu ar trebui să aibă dreptul de a-şi asuma răspunderea.

"Bomboana de pe colivă a acestei majorităţi incoerente a fost <