MENIU

Hrebenciuc: Dacă provoci maghiarii, câştigi voturile românilor din Ardeal

Foto: wordpress.com
V. Hrebenciuc: Faptul că Băsescu încearcă să provoace reacţia tinerilor nu are decât motive strict electorale

Un nou atac al social-democratilor la adresa preşedintelui Traian Băsescu. Viorel Hrebenciuc, liderul grupului parlamentar al deputaţilor social-democraţi, a declarat, duminică, că întregul discurs al lui Băsescu de la Băile Tuşnad a avut ca scop câştigarea voturilor românilor din Ardeal, prin provocarea maghiarilor.

După ce, sâmbătă, Traian Băsescu a fost huiduit, de mai multe ori, la Băile Tuşnad, de maghiarii prezenţi la Tabăra de Tineret a Universităţii de Vară ca reacţie la precizările făcute cu privire la autonomie, duminică, Viorel Hrebenciuc a declarat, făcând referire la articolul 1 din Constituţia României, acelaşi articol pe care l-a invocat şi şeful statului (România este stat naţional, suveran, independent - n.r.), că "minoritatea maghiară a votat actuala Constituţie a României cu articolul 1 încorporat în ea, la referendumul din 2003".

În opinia social-democratului, "faptul că Băsescu încearcă să provoace reacţia tinerilor nu are decât motive strict electorale". 

"România este cunoscută ca un model în Europa cu privire la maniera în care a reuşit să soluţioneze problemele persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. În toate organismele internaţionale suntem daţi exemplu de maniera inteligentă pe care am avut-o în ultimii 15 ani în ceea ce priveşte realaţiile cu minorităţile, în special cu cea maghiară", a explicat Hrebenciuc.

În opinia social-democratului, "în anul electoral 2009, nu ne putem permite, ca ţară, şi preşedintele Băsescu ar trebui să ştie acest lucru, să reprovocăm discuţii în jurul unor răni care poate încă nu s-au închis".

Şi atacurille au continuat... "Atitudinea iresponsabilă pe care pe care preşedintele Băsescu o are din motive strict electorale va crea enorm de multe deservicii României. Faptul că domnia sa este un individ conflictual este un lucru pe care-l ştim cu toţii, pe plan intern. Din nefericire, natura sa conflictuală şi iresponsabilă în plan extern crează mari deservicii României", a afirmat Viorel Hrebenciuc, arătând, totodată, că "România are relaţii încordate, dacă nu chiar reci, cu toţi vecinii săi. Drept exemplu dau atitudinea rigidă, uneori agresivă, pe care preşedintele Băsesu o are în relaţia cu Moldova, practicată, de asemenea, din motive cinice şi electorale".

"Ieşirea României din criză se va produce, în primul rând, prin schimbarea lui Traian Băsescu", a conchis social-democratul, adăugând că "încă cinci ani la Cotroceni cu Traian Băsescu este prea mult pentru România".