MENIU

Hotelul Concordia, unde Alexandru Ioan Cuza a devenit domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti, stă să se prăbuşească

Foto: RTV
Casa Unirii Principatelor Române stă să se dărâme

Casa Unirii Principatelor Române stă să se dărâme, sub privirea neputincioasă a autorităţilor. Este vorba de fostul Hotel Concordia, unde în urmă cu 150 de ani Alexandru Ioan Cuza a devenit domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti. Imobilul aflat în proprietatea unei societăţi comerciale arată ca după război.

În luxosul Hotel Concordia, una dintre cele mai vechi clădiri din Bucureşti, s-a hotărât numele viitorului domn al Principatelor Romane. Astăzi, Hotelul Concordia este în paragină, aproape nimic nu mai aminteşte de grandoarea de altădată. Doar o placă de marmură comemorativă, fixată pe un perete ce stă să cadă, e singura dovadă că acolo s-ar afla un monument istoric.

Curiozitatea te împinge să intri prin gangul dărâmat de vreme. Uşa abia se deschide. Din curtea interioară, plină ochi cu gunoaie se distinge un miros greu de hoit. Nici nu urci bine scările circulare de pe holul întunecat şi eşti întâmpinat de paznicul hotelului, câinele Bruno.

Soarta a fost nedreaptă cu Hotelul Concordia, deşi aici a început povestea României Mari, în apartamentul numarul 5, cel mai elegant şi mai spaţios.

Autorităţile ridică din umeri. Nu e nimic de făcut. Din 2002 cladirea a fost retrocedată unui cetăţean canadian care a vândut imobilul. Aşadar responsabilitatea aparţine proprietarului, care, după cum spun locatarii, va începe renovarea hotelului de la 1 martie.

Mai multe articole despre:
hotel Marea Unire Alexandru Ioan Cuza