MENIU

Hillary Clinton şi-a încheiat turneul în Asia, în cursul căruia a afişat un stil nou de diplomaţie

Foto: economist.com

Hillary Clinton a cerut Chinei să continue să finanţeze datoria americană, solicitare făcută la plecarea de la Beijing, unde a profitat de prima ei vizită în calitate de secretar de stat pentru a promova cooperarea economică, mai degrabă decât drepturile omului, relatează AFP.

Hillary Clinton a afişat un nou stil de diplomaţie în cursul turneului în Asia. Renunţând la stilul tranşant al predecesoarei sale Condoleezza Rice, Hillary a dat dovadă de disponibilitate şi a avut un stil relaxat, pentru a marca ruptura de era Bush.

În Japonia, prima etapă a turneului, ea a captivat audienţa dintr-un campus din Tokyo făcând glume despre viaţa sa personală agitată. În Indonezia, Clinton a făcut risipă de complimente, dând această ţară drept exemplu că "islamul, democraţia şi modernul pot nu numai să coexiste, dar şi să prospere împreună". 

Pe platoul emisiunii "Dahsyat", ea nu a ezitat să vorbească despre gusturile sale muzicale şi despre predilecţia pentru hiturile celor de la Beatles şi Rolling Stones, obţinând aplauze la scenă deschisă. 

Mereu surâzătoare în mijlocul studenţilor sau copiilor din carierele sărace, Clinton a făcut numeroase gesturi de deschidere, pentru a-şi convinge interlocuitorii că SUA ştiu de acum "să asculte".

La Seul, Hillary a emoţionat audienţa vorbind despre dragostea pe care o are pentru soţul ei Bill Clinton, lucru spus în faţa a 2.000 de studente de la cea mai mare universitate pentru femei din lume. 

În China, ultima etapă a turneului, ea şi-a făcut mea culpa pentru greşelile ţării sale în materie de încălzire climatică, în cursul unei vizite la o centrală electrică ce funcţionează pe gaz natural. Însă "încălzirea" a fost şi în programul unui înalt responsabil chinez, Dai Bingguo, care s-a întâlnit cu Hillary. "Arătaţi mai tânără şi mai frumoasă decât la televizor", i-a spus el. Hillary a roşit şi a răspuns: "Perfect, atunci ne vom înţelege foarte bine". 

Mai multe articole despre:
turneu Asia Hillary Clinton diplomaţie