MENIU

Hălmagiu, tărâmul tradiţionalilor cârnaţi virşli, făcuţi din carne de capră

În Hălmagiu se fac cârnaţi tradiţionali din carne de capră.
Foto: Realitatea TV

Ajungi la Arad, iar de acolo mai baţi câţiva kilometri înspre Ţara Zarandului. Din satul Vârfurile te ghidezi deja după miros. Care te duce până la Hălmagiu, singurul loc din zonă se fac virşli, nişte cârnaţi de capră iuţi de iei foc, dar foarte gustoşi. Toată lumea îl ştie pe nea Gelu, cel care îi prepară după o reţetă foarte veche, iar la el vin oameni din toate colţurile ţării, să se aprovizioneze.

În alte timpuri, aproape toţi moţii făceau virşli. Reţeta este însă respectată cu stricteţe chiar şi acum, de puţinii producători rămaşi. Carnea de capră nu trebuie să fie foarte grasă. Se lasă la macerat două zile şi abia după aceea se adaugă şi puţină carne de vită şi de oaie.

Amestecul se bagă într-un maţ de oaie şi totul se dă la afumătoare. Stă şi acolo două ore, dar tot nu e gata. După ce se afumă, virşliul se opăreşte într-un cazan cu apă fiartă, jumătate de oră, apoi se pune într-un cazan cu apă rece. Abia acum se poate mânca.

Făbricuţa lui nea Gelu este chiar lângă piaţa de animale din Hălmagiu, atestată pe la 1783. Aici se întâlneau pe vremuri producătorii de virşli din Ţara Zarandului, dar şi de peste munţi, din Apuseni. Era adevărată întrecere între ei. La lăsarea întunericului fiecare calcula cât a vândut şi aşa demonstra că are reţeta cea mai bună. Și tot aici, moţii îmbrăcau straiele cele mai bune și se înghesuiau la bâlci.

Mai multe articole despre:
vacanţă cârnaţi reţetă tradiţional preparare