MENIU

Guvernul vrea taxă de solidaritate de 90% pentru salariile de peste 8.000 lei

Foto: Realitatea TV

Guvernul vrea să scoată bani din piatră seacă! O dovedeşte din plin noua găselniţă a cabinetului Boc prin care vrea să impună o taxă de solidaritate bugetarilor de lux. Practic, Executivul doreşte să perceapă o contribuţie de 90% din salariile mai mari de 8.000 de lei.

Vor fi taxate sumele ce depăşesc pragul de 8.000 de lei. Emil Boc a precizat că Guvernul nu a luat o hotărâre definitivă în acest sens, decizia fiind analizată.

Premierul spune că această taxă ar putea fi impusă doar pentru acest an şi doar salariaţilor de la stat. Emil Boc nu a precizat, însă, pe baza cărei legi ar putea fi impusă această contribuţie, având în vedere că veniturile acestor persoane sunt oricum impozitate cu 16 la sută.

Potrivit premierului, cu banii încasaţi vor fi sprijinite persoanele nevoiaşe. De altfel, Executivul vrea să reducă cheltuielile bugetare cu 1,1 miliarde de euro în acest an. În acest sens, a aprobat proiectul de lege care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat, măsura de pe urma căreia va economisi câteva zeci de milioane de euro. Doar pensionarii cu venituri mai mici de 1683 de lei vor putea primi şi pensie şi salariu. Guvernul va strânge bani şi de pe urma plafonării salariilor mari de la stat. Ar putea creşte, însă, lefurile mici şi foarte mici, cu minim 5 procente.

Guvernul pregăteşte şi prima rectificare bugetară din acest an, în urma căreia vor fi reduse fondurile unor ministere cum este cel al Mediului, Turismului, Educaţiei sau Apărării. Ministrul Finanţelor le-a cerut colegilor de Cabinet reducerea cheltuielilor de personal cu 5% faţă de suma aprobată iniţial pentru 2009.