MENIU

Guvernul trebuie să mizeze pe energie, agricultură şi construcţii pentru ca economia să-şi revină

FOTO: standard.money.ro

Este nevoie ca Guvernul să ia şi măsuri dure, nepopulare, dar să ajute economia să-şi revină; ar fi bine dacă ar alege două, maximum trei industrii, precum energia, agricultura sau construcţiile, pe care să facă focus, să le sprijine optim şi care să fie motoarele viitoarei noastre creşteri, declară într-un interviu acordat Business Standard Mariana Gheorghe, CEO Petrom, cea mai mare companie românească.

Aceasta vede un declin economic în 2009, de minus 8%, şi adaugă faptul că trendul de descreştere va continua şi în 2010. “Cred că economia va continua să scadă atât în S2 2009, cât şi, posibil, în S1 2010, din cauza contextului, în mare parte... Legat de predicţia unui minus de 10%, n-aş merge chiar până acolo. Personal vorbind, cred însă că ne vom îndrepta uşor spre o scădere de 8%. În S1 2010, este posibilă o continuare a trendului descendent. În S2 2010 văd totuşi o uşoară creştere, dar, pe ansamblu, consider că 2010 va fi pe minus. O revenire a economiei o văd în S2 2010”, continuă Mariana Gheorghe.

“Momentul este unul foarte dificil. Nu aş vrea să fi u în locul guvernanţilor, cred 'însă cu tărie că este nevoie de o fermitate mai mare privind măsuri nepopulare, dar cu impact economic, pentru a grăbi revenirea. Altfel, putem asista la distorsionări mult mai negative decât ne aşteptăm în prezent”, punctează aceasta.

Citeşte interviul cu Mariana Gheorghe în Bussines Standard
Mai multe articole despre:
construcţii guvern energie agricultură