MENIU

Guvernul s-a angajat, în scrisoarea de intenţie către FMI, să îngheţe salariile bugetarilor în 2010

Foto: trasporter.ro

Guvernul va îngheţa salariile bugetare în 2010 ca să reducă fondul de salarii cu 0,3% din PIB, va tăia primele şi plata orelor suplimentare cu echivalentul a 0,25% din PIB şi va înlocui doar unul din şapte angajaţi care părăsesc sistemul, se arată în scrisoarea de intenţie a României către FMI

Astfel, pentru 2010, Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional ca, pe partea de cheltuieli bugetare, să implementeze "măsuri ca să reducem în continuare fondul de salarii, incluzând îngheţarea salariilor (0,3% din PIB), continuarea înlocuirii a doar unuia din şapte angajaţi plecaţi şi tăierea primelor şi a orelor suplimentare (0,25% din PIB) şi implementarea de măsuri structurale pentru a reduce angajările şi a restructura sistemul de salarizare", se arată în scrisoare.

Singurele salarii bugetare care reprezintă excepţii sunt cele de sub 705 lei pe lună, adică nivelul salariului minim din sistemul bugetar fixat pentru 2010.

De asemenea, implementarea noii legi a pensiilor ar trebui să aducă economii la bugetul de stat de încă 0,1% din produsul intern brut (PIB), mai arată documentul citat.

Alte măsuri incluse în scrisoarea de intenţie a României către Fond vizează reducerea cheltuielilor bugetare cu încă 0,9% din PIB prin alte măsuri, ca "îngheţarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, a pensiilor (în afara celor sociale) şi anumitor transferuri".

Pe partea de venituri, reevaluarea bazei de impozitare pentru impozitul pe proprietăţi şi majorarea accizelor la tutun şi combustibili, conform legislaţiei, ar trebui să aducă venituri suplimentare la bugetul de stat echivalente cu 0,3% din PIB în 2010.

Astfel, toate măsurile ce privesc reducerea fondului de salarii vor aduce economii la bugetul de stat de 0,68% din PIB, respectiv 3,585 miliarde lei, conform anagajamenelor guvernului în faţa FMI, prin "implementarea de norme standardizate pentru cheltuilile cu personalul şi cu bunurile şi serviciile, ce vor fi dezvoltate şi aplicate în lunile care urmează la toate nivelurile guvernamentale şi prin restructuarea a numeroase agenţii de stat prin eliminarea acestora sau integrarea în ministere relevante".

Pentru ultimul trimestru din acest an, guvernul s-a angajat în faţa FMI, în noua scrisoare de intenţie ce o modifică şi o înlocuieşte pe cea din primăvară, să ia unele măsuri excepţionale pentru a reduce factura cheltuielilor de personal din sectorul public.

"Între octombrie şi decembrie 2009, toate cheltuielile de personal (inclusiv la autorităţile locale şi entităţile autofinanţate) vor fi reduse cu 15,5%, corespunzând unei scăderi a numărului de ore de lucru cu echivalentul a zece zile lucrătoare (0,3% din PIB)", se spune în scrisoarea de intenţie.

În prezent, aplicarea acestei măsuri este blocată de o sesizare a Curţii Constituţionale de către opoziţie.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a sugerat  că o eventuală blocare a acestei măsuri de către Curtea Constituţională ar putea atrage nevoia majorării TVA. El a spus că nu doreşte majorarea TVA şi i-a acuzat pe liberali că prin sesizarea Curţii "mai adaugă o bucată de plumb la picioarele acestei ţări".

Sindicatele bugetarilor se opun, de asemenea, aplicării acestei măsuri.