MENIU

Guvernul României, între promisiuni şi adevăr

Foto: NewsIn

Promisiunile electorale ale guvernanţilor pălesc în faţa crizei economice. După ce au susţinut că vor creşte salariile şi pensiile, acum Guvernul dă din colţ în colţ ca să găsească resurse pentru promisiunile făcute în campanie.

De la promisiuni, la realitate este o cale lungă. În timp ce PD-L se angaja în campanie să asigure un salariu minim de 400 de euro, iar PSD-PC trecea în programul de guvernare 260 de euro, la început de mandat din aceste promisiuni au rămas...600 de lei.

De la 1 ianuarie - salariul minim pe economie a crescut cu doar 60 de lei. Tot de la 1 ianuarie trebuia să intre in vigoare şi creşterea punctului de pensie cu până la 45% din salariul mediu brut pe economie. Deşi acum o săptămână sindicaliştii au primit asigurări de la ministrul Muncii că majorarea punctului de pensie va fi acordată retroactiv din martie, deocamdată nu s-a luat nicio decizie.

Şi profesorii aşteptau ca salariile să le crească cu 50 de procente, potrivit legii votate în Parlament şi promulgate de preşedinte. Dar nici pentru ei nu sunt momentan bani.

Una dintre veştile bune ale începutului de an a fost creşterea indemnizaţiei de mamă la 85% din venitul pe ultimele 12 luni. Totuşi, aceasta a fost plafonată la maximum trei salarii medii pe economie, adică aproape 4 mii de lei.

Chiar dacă atât social-democraţii cât şi PD-L aveau prevăzute în programul de guvernare măsuri pentru crearea de noi locuri de muncă, momentan asistăm doar la concedieri în cascadă, numărul de noi şomeri ajungând la aproape 60.000 de români.

Mai multe articole despre:
economie guvern PSD salarii bani decizii promisiuni PD-L