MENIU

Guvernul român a ajuns să stoarcă bani de la firmele străine, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung

foto: faz.net

Visul Clujului, oraşul lui Boc, de a deveni minunea industrială a Europei de Est a fost spulberat, mai ales din cauza infrastructurii jenante, dar şi a crizei, care obligă acum Guvernul îndatorat să stoarcă bani de la firmele străine, comentează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sub pretextul împlinii unui an de când Nokia a decis să se mute în România, la Jucu, desfiinţând o fabrică din Germania, Franfurter Allgemeine Zeitung a realizat un amplu reportaj ironic privind decăderea Clujului şi a României, în general. Intitulat "Fabrica însingurată pe pajiştea verde", reportajul jurnaliştilor de la cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung se axează pe ideea că zona industrială de la Cluj nu s-a dezvoltat pe măsura speranţelor de anul trecut, când Nokia tocmai venea în Jucu, şi că atractivitatea România a scăzut pentru investitori.

"Viziunea dezvoltării României a fost deja îngropată. (...). Fabrica Nokia de la Jucu trebuia să schimbe totul. Acum un an, producătrorul de telefoane mobile Nokia a închis fabrica de la Bochum şi a deschis o alta lângă Cluj. Acesta ar fi trebuit să fie numai începutul înfloririi României şi începutul minunii industrializării în Europa de Est", scrie FAZ. "Cel puţin aşa şi-ar fi dorit toţi cei de aici, ca de exemplu fostul primar Emil Boc, care a pregătit terenul pentru zona industrială Tetarom din sătucul Jucu, la 20 de kilometri de porţile Clujului. Până la venirea sa, Clujul era un oraş cenuşiu, la marginea de nord-vest a ţării", mai remarcă publicaţia germană. 

FAZ comentează că Boc a putut să îşi imagineze în Cluj o zonă industrială, cu hale pentru fabrici dotate cu cele mai moderne aparaturi - "la toate acestea s-a gândit primarul, şi nu vedea dezvoltându-se numai fabrici, ci şi propria carieră". 

După venirea Nokia la Jucu, la aceeaşi mişcare s-au gândit concernul logistic UPS, General Motors şi Mercedes. "Totuşi, în parcul logistic Tetarom a rămas doar Nokia". Unul dintre administratorii Tetarom este citat spunând că de vină este criza, şi în niciun caz conducerea Tetarom. FAZ remarcă, în acest context, că drumurile din zonă nu sunt încă terminate şi estimează că terminarea noii autostrăzi va dura mulţi ani, având în vedere că există probleme cu exproprierile. "Este deja clar că noua autostradă va costa patru miliarde de euro, şi nu două, şi că nu va fi gata înainte de 2012. Cât va ţine? Poate un an, poate chiar doi. (...). Dar fără şosele bune, nu vor veni alţi investitori", mai comentează ziarul german, care citează un inginer german explicând că Românii construiesc autostrăzile diferit faţă de germani, fără un strat protector, astfel că la primul îngheţ autostrăzile româneşti crapă. 

"La această problemă logistică nu ajută nici aeroportul modernizat şi mărit. Chiar dacă şi-a dublat capacitatea, aeroportul pare să plesnească din toate încheieturile când are 300 de pasageri în aşteptare. Chiar este prea mic pentru a avea statutul unui aeroport internaţional. Se spune că Mercedes nu a venit în România din cauza lipsei de infrastructură. Cum putea construcorul de autovehicule să îşi scoată maşinile din ţară?", se întreabă retoric FAZ

În plus, mai remarcă ziarul german, cei mai bine pregătiţi români preferă să muncească în străinătate, decât "să se îngroape în stepa industrială transilvăneană". 

În al treilea rând, dar nu ultimul, Guvernul nu mai are bani să ofere facilităţi şi scutiri de taxe. Dacă în lunile anterioare veneau câte 20 de investitori interesaţi de parcul industrial Tetarom, recent abia dacă mai vin şase. "Tetarom face tot ce este posibil pentru a atrage investitori, bineînţeles, în limitele legii", spune administratorul Tetarom. 

S-a speculat adesea, scrie FAZ, că unii oficiali au profitat de exproprierile pentru construirea parcului industrial şi că s-au îmbogăţit de pe urma speculei cu teren. În plus, nu mai este niciun secret că Nokia a fost ademenită cu scutiri de taxe în valoare de milioane de euro, dar acum nu mai sunt bani pentru aceste facilităţi. 

"Oraşul nu mai are nimic de oferit, după ce a pompat milioane în străzi şi poduri. Întreaga Românie este foarte îndatorată şi a trebuit să ceară un împrumut de miliarde de euro de la FMI. Guvernarea întoarce acum roata: au fost adoptate peste 100 de ordonanţe de urgenţă pentru a creşte taxele şi impozitele. Acum se controlează cu stricteţe balanţa profiturilor dintre companiile mamă şi filialele din România. Guvernul stoarce acum firmele, se plâng investitorii, şi se pare că peste 70% dintre IMM-uri nu vor supravieţui anului 2009", comentează FAZ

Vorbind despre problemele de creditare ale populaţiei şi ale întreprinzătorilor, FAZ spune că moneda naţională a fost lovită puternic. "Multe case sunt deja scoase la vânzare sau au fost lăsate în ruină. Chiar şi mall-urile gigantice şi strălucitoare sunt acum aproape goale. Cu un an în urmă era tot Clujul la cumpărături, dar acum vânzătoarele se plictisesc. Şomerii nu au bani, ceilalţi fac economii, în timp ce inflaţia de 7% face restul", subliniază FAZ

"Înflorirea Estului a încetat, chiar înainte să înceapă cu adevărat, iar timpul investiţiilor nu a început odată cu investiţiile Nokia pe pajiştea verde, ci s-a terminat acolo", conchide FAZ