MENIU

Guvernul lituanian reduce salariul preşedintelui ţării, din cauza crizei

Foto: wikimedia.org

Guvernul Lituaniei a decis miercuri să reducă salariul preşedintelui ţării pentru a da un exemplu în această perioadă de criză economică, potrivit unui comunicat guvernamental, citat de AFP.

Dacă Parlamentul aprobă această decizie, preşedintele va lua începând de la 1 mai un salariu lunar brut de 6.721 de euro, ceea ce înseamnă cu 16% mai puţin decât în prezent.

Măsura îl va afecta în special pe succesorul lui Valdas Adamkus, al cărui mandat se apropie de sfârşit. Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Lituania este prevăzut în 17 mai.

De la 1 februarie 2009, salariile premierului şi miniştrilor lituanieni fuseseră reduse cu 15%, iar o nouă scădere cu 12% este în prezent examinată de Parlament. Autorităţile intenţionează astfel să dea un exemplu populaţiei, îndemnată să strângă cureaua pentru a trece de criza economică.

Pe de altă parte, pentru a face economii, funcţionarii din Ministerul Apărării şi Ministerul de Externe au primit câte două săptămâni de concediu fără plată.

După mai mulţi ani de creştere economică excepţională, PIB-ul lituanian este aşteptat să scadă cu 10,5% în 2009, potrivit previziunilor Ministerului de Finanţe.