MENIU

Guvernul islandez şi-a anunţat demisia, ca urmare a crizei economice

Foto: nordvesturland.is

Premierul islandez Geir Haarde a anunţat luni demisia imediată a guvernului său. Decizia este o consecinţă a crizei economice care afectează ţara de patru luni, informează AFP.

Duminică, ministrul islandez al comerţului Bjorgvin Gudni Sigurdsson îşi anunţase demisia, prima din cadrul coaliţiei aflate la putere, recunoscându-şi responsabilitatea pentru criza economică ce afectează ţara de patru luni. Demisia sa o antrenase pe cea a lui Jonas Jonsson, directorul general al Autorităţii pentru Pieţele Financiare (FSA), Ministerul Comerţului supervizând această instituţie.

Sigurdsson a explicat că nu a demisionat mai devreme în pofida numeroaselor apeluri, crezând că este în măsură să convingă populaţia că guvernul a luat deciziile cele mai bune în ultimele luni.

În ultimele săptămâni, în Islanda aveau loc din ce în ce mai multe manifestaţii pentru a cere demisia imediată a Guvernului, deşi premierul Geir Haarde a anunţat vineri că va organiza alegeri anticipate în 9 mai, cu doi ani mai devreme de termen.

Islanda, o ţară insulară cu 320.000 de locuitori, care nu face parte din Uniunea Europeană, avea o economie bazată pe sectorul bancar, iar criza internaţională din toamnă a făcut ravagii. În câteva zile, Guvernul a preluat controlul asupra a trei bănci mari care se confruntau cu probleme de lichidităţi.
Mai multe articole despre:
demisie guvern Islanda criză economică Geir Haarde