MENIU

Guvernul interzice cumulul salariului de la stat cu pensia ce depăşeşte salariul mediu brut

Foto: emaramures.ro

Guvernul a aprobat miercuri actul normativ prin care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, dacă pensia este mai mare decât salariul mediu brut aferent anului pentru care se face plata, au declarat pentru NewsIn reprezentanţi ai Executivului.

Astfel, pensionarii pentru limită de vârstă, precum şi cei ai instituţiilor din sistemul justiţiei, apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor putea cumula pensia cu veniturile obţinute dintr-o funcţie remunerată de la bugetul de stat numai în măsura în care cuantumul pensiei nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut aferent anului pentru care se face plata. În cazul în care cuantumul pensiei depăşeşte acest nivel, persoanele care au calitatea de pensionar pot opta pentru suspendarea plăţii pensiei, până la încetarea încadrării.

"Toţi pensionarii care au o pensie sub 1693 lei vor putea cumula pensia cu salariul la stat. Cei care au pensie mai mare de 1693 lei vor trebui să opteze între pensie şi salariu", a explicat primul-ministru.

Procedura cumulului pensiei cu un venit salarial provenit dintr-o activitate profesională remunerată din bugetul de stat în limita unui plafon valoric este practicată în mai multe ţări ale Uniunii Europene (Franţa, Portugalia, Grecia), iar în alte sisteme din Europa cumulul pensiei cu salariul nu este posibil (Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Cehia, Germania).

Potrivit analizelor efectuate, în prezent sunt aproximativ 20.440 persoane care cumulează pensia cu salariul, din care circa 1400 la nivel central şi aproximativ 19.000 la nivel local.

Mai multe articole despre:
salariu guvern pensie cumul