MENIU

Guvernul ia în calcul blocarea contribuţiei la pensiile obligatorii la 2% din salariu în 2009

Foto: NewsIn

Premierul Emil Boc a promis sindicatelor că ia în calcul propunerea acestora ca nivelul contribuţiei virate către fondurile de pensii private obligatorii să fie menţinută la 2% din salariu în acest an, pentru a susţine bugetul public de pensii, a anuţat vicepreşedintele CNS Cartel Alfa.

Măsura a fost propusă de confederaţia sindicală pentru a susţine bugetul public de pensii în acest an.

"Noi am cerut o îngheţare pentru 2009 a nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private obligatorii, deoarece sistemul public de pensii se confruntă cu probleme foarte mari", a explicat vicepreşedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea.

El a arătat că, în 2009, din banii sistemului public s-ar lua aproximativ 150 milioane euro, în cazul în care nivelul contrubuţiei creşte cu 0,5%, până la 2,5% din venitul brut al salariaţilor.

"Aceasta este una din măsurile propuse de partenerii sindicali care a fost deja discutată şi, în principiu, acceptată de către executiv. Marţi, vom avea o nouă întâlnire cu miniştrii economiei, muncii şi finanţelor, în prezenţa primului ministru", a precizat Dandea.

El a adăugat că sindicaliştii au făcut această propunere pentru a nu pune " în pericol plata pensiilor actualilor pensionari", prin creşterea cu 0,5% a  contribuţiei la fondurile de pensii private pe parcursul unui an.

Vicepreşedintele CNS Cartel Alfa a mai spus că premierul Boc le-a promis sindicatelor că guvernul este de acord să blocheze pentru anul acesta creşterea cuantumului acestei contribuţii, dacă se constată că există probleme în sistemul public de pensii.

"Situaţia încasărilor la bugetul public de pensii nu este tocmai roză", a spus Dandea.

El a amintit de "concedierile temporare" ale angajaţilor şi de "închiderile temporare ale companiilor", care reduc masa salarială şi, implicit, contribuţiile plătite la bugetul public de pensii.

"Această reducere a contribuţiilor se suprapune peste măsura - pe care tot guvernul Boc a promis că o aplică - de menţinere a valorii punctului de pensie în sistemul public la 45% din salariul mediu brut", a adăugat vicepreşedintele CNS Cartel Alfa.

Potrivit legii, începând cu 1 ianuarie a fiecărui an, după implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contribuţie la sistemul pensiilor obligatorii creşte anual cu 0,5%, până ajunge la 6% din venitul brut al salariaţilor, într-un interval de opt ani.

După legea actuală, contribuţia virată către fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) va creşte de la 2% la 2,5% din venitul brut al participanţilor la sistem începând cu martie 2009, care reprezintă runda de colectare aferentă lunii ianuarie 2009.