MENIU

Guvernul elimină unele sporuri şi introduce evaluări anuale pentru acordarea de majorări salariale

Foto: romanialibera.ro

Premierul Emil Boc a dat, sâmbătă, asigurări că salariile de bază ale bugetarilor nu vor scădea şi nici nu se vor face disponibilizări. Boc a precizat, totuşi, că cei care "taie frunză la câini" vor pleca acasă.

"S-a decis să nu disponibilizăm cinci la sută din bugetari şi să acordăm majorări salariale în funcţie de banii strânşi la buget, pornind de la baza piramidei, cu salarii mici şi medii", a declarat Emil Boc.

În ceea ce priveşte sporurile şi primele, acestea vor fi acordate după posibilităţile fiecărui minister.

Marian Sârbu a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că Ordonanţa prin care se introduc plafoane maximale pentru majoritatea categoriilor de sporuri reprezintă "o formă de flexibilitate", dând posibilitatea ministerelor să se încadreze în fondurile de salarii aprobate.

"Nu am tăiat niciun fel de spor în mod substanţial", a apreciat social-democratul. "Unele sporuri, de natură conjuncturală, vor fi acordate în baza criteriilor adoptate prin ordine ale miniştrilor, iar cele mai importante vor fi adoptate în termen de 15 zile prin hotărâre de Guvern", a explicat Sârbu.

Doar la Ministerul Externelor a fost eliminat sporul de limbi străine care era de 10%. Acesta va fi acordat doar pentru vorbirea unor limbi străine rare. La recomandarea FMI, Guvernul intenţionează să reducă valoarea sporurilor la 30% din venitul lunar, faţă de 70 - 80%, cât reprezintă în prezent.

Miniştrii mai au de rezolvat o problemă - restructurarea agenţiilor din subordine care trebuie făcută în cel mult 15 zile.

Vezi aici câţi bani se vor scădea din bugetul fiecărui minister în parte. 

Citeşte şi

Declaraţia ministrului Pogea legată de recificarea bugetară

Declaraţia premierului Boc privind obiectivele Guvernului