MENIU

Guvernul discută astăzi cu sindicatele despre legea unică a salarizării

Foto: RTV

Sindicatele s-au întâlnit astăzi cu reprezentanţii Guvernului pentru a discuta ultimele detalii ale legii unice de salarizare. Premierul Emil Boc doreşte să definitiveze legea astăzi, pentru ca miercuri Guvernul să o poată aproba.

În timp ce sindicaliştii se plâng de salariile mici pe care le vor avea odată cu adoptarea legii unice, premierul Emil Boc avansează procente uluitoare de creştere a lefurilor în sănătate, învăţământ şi pentru funcţionarii publici. Potrivit şefului executivului, majorările ar urma să ajungă şi la 90%. Numai că, majorarea nu înseamnă neapărat bani mai mulţi la salariu.

Executivul a făcut modificări în privinţa lefurilor magistraţilor, profesorilor şi medicilor, dar a redus şi coeficienţii de salarizare din vârful piramidei. Astfel, preşedintele ţării nu va mai fi plătit cu 15 salarii minime pe economie, ci doar cu 12. Şi şefii Parlamentului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau cel al Curţii de Conturi vor câştiga mai puţin decât s-a stabilit iniţial, începând cu 2010, atunci când se va aplica legea.

"Am ţinut cont de propunerea sindicatelor de a reduce ierarhizarea de la 1 la 15 la 1 la 12. Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă să găsim soluţii pentru ca puterea juridică să fie tratată ca putere egală în stat cu puterea executivă şi puterea legislativă, iar poziţionarea ei să fie acolo unde îi este locul", a declarat Emil Boc.

Citeşte şi Marius Petcu: Salariile mici din sănătate urmează să crească cu 78% până în 2015