MENIU

Guvernul acceptă modificarea Legii salarizării unitare până în 30 iunie 2010

Foto: NewsIn

Executivul a acceptat să introducă în Legea unitară a salarizării în sistemul bugetar o prevedere care să permită efectuarea de corecţii la actul normativ până în 30 iunie 2010, de către o comisie interministerială constituită în acest scop, au spus sindicaliştii, la finalul negocierilor de sâmbătă.

"Potrivit articolului 42, era prevăzută formarea unei comisii din care făceau parte doar specialişti ai ministerelor reprezentative pentru sectorul bugetar. Am obţinut, în urma negocierilor, reprezentarea în comisia interministerială a fiecărei asociaţii sindicale", a declarat preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu.

Alţi sindicalişti au confirmat, de asemenea, informaţia.

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a precizat că are încă reticenţe dacă Guvernul îşi va asuma "toate cele convenite" la şedinţa de sâmbătă. Citeşte AICI declaraţia lui Hossu

Guvernul a anunţat că menţine calendarul anunţat şi îşi va asuma marţi răspunderea pe actul normativ, au precizat sindicaliştii.

Joi, preşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara că sindicaliştii au propus mandatarea Guvernului, pentru o perioadă de 6 sau 12 luni, ca să poată face corecţii la anexele din Legea unitară a salarizării împreună cu partenerii sociali, precizând că astfel ar putea fi evitate conflictele sociale.

La intrarea la discuţii, care au început la ora 16:00, sindicaliştii au susţinut că sunt hotărâţi să demareze protestele anunţate, indiferent de mersul negocierilor cu Guvernul, iar singura situaţie în care s-ar răzgândi ar fi în cazul în care Executivul renunţă la asumarea răspunderii în 15 septembrie şi este dispus la "negocieri serioase".

Executivul a decis, săptămâna trecută, că îşi va angaja răspunderea pe Legea educaţiei naţionale, Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi pe Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor cu Comisia Europeană şi FMI.

Reprezentanţii sindicatelor din educaţie, administraţie publică, sănătate şi poliţiştii au anunţat, joi, că aproape 800.000 de bugetari vor declanşa o grevă generală de o zi în data de 5 octombrie şi vor organiza un pichet în jurul Parlamentului pe 15 septembrie, fiind nemulţumiţi de ultima formă a Legii unitare de salarizare pe care Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea în Parlament.

Mai multe articole despre:
grevă sindicalişti guvern negocieri