MENIU

Guvernul a luat deja mai multe măsuri de austeritate

Foto: RTV

Premierul, Emil Boc a luat deja o serie de măsuri de austeritate pentru a face economie la bugetul statului. Guvernul s-a uitat, în primul rând, în propria ogradă şi a redus salariile şefilor agenţiilor guvernamentale şi companiilor de stat chiar şi de şase ori. În plus, au fost blocate toate posturile vacante din sistemul public. O altă măsură, extrem de controversată, nu a avut, însă, viaţă lungă. Este vorba despre ordonanţa care interzicea cumularea pensiei cu salariul de la stat.

Cabinetul Boc a început să facă economii la buget chiar din prima şedinţă. Guvernul a decis, astfel, pe 23 decembrie să taie la sânge din salariile şefilor agenţiilor, autorităţilor şi companiilor statului.

Lefurile acestora au fost reduse de la 28 de mii de lei la maxim 4800 de lei. În plus, indemnizaţia pe care o primesc membrii consiliilor de administraţie a fost redusă de la 20 la unu la sută din salariul directorului societăţii respective.

În aceeaşi şedinţă, Executivul a decis scăderea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii cu 15 la sută. În acest an vor fi înjumătăţite şi cheltuielile pentru achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică, maşini şi echipamente.

Tot în acest an, vor fi îngheţate 145 de mii de posturi vacante din sistemul public. Pentru a strânge mai mulţi bani la buget, Guvernul a luat şi o decizie extrem de controversată, aceea de a interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat. Măsura a fost, însă, contestată de profesori, medici, actori şi chiar de Avocatul Poporului.

De altfel, Guvernul a fost nevoit să renunţe la decizie întrucât a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională. Guvernul nu se va opri aici, bugetul fiind unul sărac. Astfel, membrii Cabinetului au în plan reducerea cu 20 la sută a numărului de posturi din administraţia centrală. Acest lucru presupune desfiinţarea a 2000 de locuri de muncă.
Mai multe articole despre:
guvern şedinţă Emil Boc criză executiv austeritate