MENIU

Guvernul a luat cele 10 milioane euro pentru Primul Siloz din banii pentru capitalizarea CEC Bank

Foto: NewsIn

Cele 10 milioane euro (42 milioane lei) prevăzute pentru schema de garantare a certificatelor de depozit pentru agricultori, din cadrul programului Primul Siloz, au fost luate din fondurile prevăzute iniţial pentru capitalizarea CEC Bank, arată Ordonanţa aprobată miercuri de Executiv.

Miercuri, Guvernul a anunţat că a aprobat actul normativ privind acordarea de garanţii de stat pentru producătorii de cereale în cadrul programului "Primul Siloz", precizând că Fondul de Garantare a Creditului Rural a fost capitalizat cu 10 milioane euro, însă nu a precizat de unde provin banii.

Textul Ordonanţei, publicat vineri în Monitorul Oficial, prevede că "pentru funcţionarea schemei se alocă de la bugetul de stat prin suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale suma de 42.000 mii lei, în scopul administrării şi garantării certificatelor de depozit".

Un alt punct al aceleiaşi ordonanţe modifică, însă, actul normativ anterior cu privire la capitalizarea CEC Bank, stipulând că "Ministerul Finanţelor Publice subscrie cu suma de 753 milioane lei la majorarea capitalului social al CECBank", în loc de 795 milioane lei, sumă prevăzută anterior.

Iniţial, Guvernul prevăzuse iniţial în buget 900 milioane lei pentru capitalizarea CEC Bank în acest an, în două tranşe egale, însă a redus săptămâna trecută suma până la 795 milioane lei.

Însă capitalizarea CEC Bank nu a primit încă undă verde de la Comisia Europeană, care nu este, deocamdată, convinsă de argumentele pe care statul român le-a adus, "cum că suma necesară majorării de capital nu ar constitui ajutor de stat", potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

În cazul în care Comisia Europeană se pronunţă spunând că este ajutor de stat, Finanţele nu vor putea contribui cu suma iniţial anunţată.

Programul guvernamental Primul Siloz prevede ca producătorii de cereale să-şi poată depune producţia la depozite licenţiate de Ministerul Agriculturii, care au o capacitate totală de 11 milioane de tone. Cerealele vor fi depozitate pe categorii de calitate a grânelor, iar producătorul va primi un certificat în care va fi menţionată cantitatea depusă. Cu acest certificat, producătorii pot merge la bancă pentru a solicita creditele necesare continuării lucrărilor agricole sau pentru a plăti furnizorii, potrivit guvernului. 

Mai multe articole despre:
CEC Bank primul siloz