MENIU

Grupurile PD-L au depus la Parlament proiectul de Lege a pensiilor elaborat de Guvern

Foto: RTV

Parlamentarii democrat-liberali au decis să depună în Parlament proiectul de lege a reformei sistemului de pensii elaborat de către Cabinetul Boc, PD-L solicitând simultan şi introducerea pe ordinea de zi a plenurilor reunite a proiectului de eliminare a pensiilor parlamentarilor.

"Grupurile parlamentare ale PD-L şi-au însuşit Legea privind sistemul unitar de pensii şi o înaintăm pentru a fi introdusă în procedură de urgenţă", a anunţat deputatul Sulfina Barbu, în cadrul unei conferinţe de presă. Barbu a făcut apel la parlamentarii celorlalte partide să susţină iniţiativa astfel încât legea să intre în vigoare până la finele lunii decembrie.

"Noi, ca parlamentari, avem responsabilitatea de a îndeplini angajamentele luate de România faţă de organismele internaţionale", a spus Sulfina Barbu referindu-se la promisiunea făcută de guvernul român în faţa Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene de a refoma sistemul public de pensii.

În plus, democrat-liberalii vor solicita, în cadrul şedinţei comune a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului de marţi, introducerea pe ordinea de zi a următoare şedinţe de plen a raportului Comisiei de statut privind proiectul PD-L de eliminare a pensiilor.

"Vom solicita în mod expres Birourilor Permanente reunite introducerea pe ordinea de zi din plen a raportului de respingere unde vom solicita retrimiterea la comisie pentru un timp foarte scurt pentru a da un raport favorabil", a declarat liderul de grup al deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader.

El a susţinut că PSD încearcă să deturneze ideea eliminării pensiilor speciale pentru parlamentari prin depunerea unei noi iniţiative, în condiţiile în care există deja un proiect al PDL, aflat în procedură parlamentară.

"Trebuie să-şi asume public că nu doresc această iniţiativă. Cât putem să stăm cu un raport fără să fie dezbătut în plen? Dacă nu vor, trebuie să spună că una declarăm şi alta facem", a spus Toader precizând că proiectul PD-L a primit raport de respingere încă din 15 septembrie, fără ca raportul să fie dezbătut de plen.

"Când ai o iniţiativă legislativă deja în procedură parlamentară este pură demagogie să anunţi că vei depune tu o iniţiativă nouă. Mircea Geoană face campanie electorală şi minte cetăţenii români", a spus, la rândul ei, deputatul PD-L Sulfina Barbu.

Guvernul Emil Boc, demis prin moţiune de cenzură săptămâna trecută, nu a mai apucat să-şi asume răspunderea pe Legea pensiilor. De altfel, conducerea Parlamentului refuzase să stabilească un calendar pentru asumare invocând argumentul că Executivul Boc trebuie să treacă de moţiunea de cenzură şi, dacă o face, de abia după aceea poate să-şi asume răspunderea.