MENIU

Gropile comunale neconforme pot fi închise până în 16 iulie, susţine şeful Gărzii de Mediu

Foto: wordpress.com

Închiderea gropilor comunale neconforme cu normele Uniunii Europene (UE) este posibilă până la 16 iulie, a declarat comisarul general al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu.

"Am luat legătura cu toţi primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene şi am rugat să grăbească lucrurile pentru închiderea gropilor comunale de deşeuri. Cred că e posibil să fie închise, iar deşeurile să fie transferate în depozite conforme cu normele", a spus Ionescu.

România va trebui să se conformeze până la 16 iulie Directivei europene privind gropile comunale de deşeuri, în caz contrar riscând amenzi de mii de euro pe zi.

"E o problemă gravă pe care o avem, iar penalităţile impuse de UE nu se mai negociază", a menţionat ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, care a precizat că este posibil ca amenzile să fie transferate celor vinovaţi şi nu plătite de toţi românii.

"Există state în Europa care au reuşit să translateze amenzile către cei vinovaţi. Nu înţeleg de ce trebuie să plătim totţi pentru cei care nu-şi rezolvă problemele", a mai spus ministrul.

Comisarul general al Gărzii de Mediu a adăugat că la Consiliile Judeţene există fonduri speciale pentru a închide gropile şi a construi depozite ecologice.