MENIU

Groapa Ruginoasa, o rană săpată în trupul muntelui Ţapu

Foto: RTV
Groapa Ruginoasa s-a format din cauza eroziunii solului, în numai 80 de ani

O rană săpată în trupul muntelui - aşa este descrisă prin cărţi Groapa Ruginoasa, o ciudăţenie a naturii. Privită de la depărtare pare un veritabil canion roşu ivit într-o vale, în pântecul verde al Munţilor Apuseni.

Cu rucsacul în spinare, pornim voiniceşte prin pădure, în sus, pe munte. Cărarea serpuieşte când pe lângă un pârău, când prin apa repezită, când printre bolovanii proptiţi de mii de ani printre brazii falnici.

Fără antrenament pe munte, obosim repede, dar pornim din nou la drum, căci nu ne dăm aşa de uşor bătuţi. Mai ales că întâlnim turişti încântaţi de priveliştea de sus. Când urcuşul se termină, dăm de o poieniţă. Parca cineva a aşezat-o acolo anume ca să-ţi tragi sufletul.

Iar când ajungem, nici nu bănuiam ce ni se va arăta în faţă. Brazii au dispărut, pământul s-a rupt brusc, lăsând loc prăpastiei roşii. Groapa Ruginoasa este o imensă ravenă în formă de amfiteatru, lată cam de 500 de metri şi adâncă de 100. Aflată pe versantul nordic al Muntelui Ţapu, la o altitudine de 1.373 de metri, este un fenomen aparte. S-a format din cauza eroziunii solului şi asta într-un timp foarte scurt. Acum 80 de ani era doar o mică văiugă. Muchiile ei sunt ascuţite, de aceea nu se poate coborî uşor, ba dimpotrivă, îţi trebuie echipament de alpinist.

Mai multe articole despre:
turism canion turişti Munţii Apuseni