MENIU

Gripa porcină se extinde cu repeziciune: numărul bolnavilor în România a ajuns la 783, două licee au fost închise joi

Foto: theglobeandmail.com

Numărul cazurilor de gripă porcină depistate în România este de 783. În perioada 4 noiembrie - 5 noiembrie au fost confirmate încă 76 de cazuri de gripă cu virus AH1N1 pandemic, iar două licee au fost închise, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii.

Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a informat că, joi, între orele 12.00 şi 18.00 au mai fost confirmate încă 56 cazuri noi de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1, după ce, până la ora 12:00 fuseseră anunţate 20 de cazuri.
Astfel, în Bucureşti s-au înregistrat cele mai multe noi îmbolnăviri, 18, în judeţele Arad şi Suceava câte cinci, iar în Iaşi şi Constanţa câte noi patru cazuri. Judeţele Mureş, Prahova, Teleorman şi Botoşani au raportat fiecere câte trei îmbolnăviri, iar Ialomiţa şi Bacău câte două. În Ilfov şi Giurgiu au fost depistate câte un caz de gripă A/H1N1.

De asemenea, ca urmare a confirmării de cazuri cu gripă AH1N1 în colectivităţi şcolare, în ultimele 24 ore, şi în functie de investigaţiile epidemiologice care s-au realizat, s-a luat decizia suspendării cursurilor şcolare, pentru şapte zile, la Liceul Dimitrie Filisteanu din Filiaşi şi la Colegiul Naţional Octavian Goga din Miercurea Ciuc, dar şi la o clasă a Şcolii Centrale din Bucureşti. 

De asemenea, au fost suspendate pentru o săptămână cursurile la câte o clasă la Liceul Traian Vuia, Şcoala nr. 12 şi Şcoala nr. 14 din Botoşani şi la Seminarul Teologic din Dorohoi.

În plus, pe 4 noiembrie, un elev al Şcolii Americane Internaţionale din Bucureşti a fost confirmat ca fiind contaminat cu virusul gripal AH1N1. După consultarea Autorităţilor de Sănătate Publică din România, s-a decis suspendarea programului clasei în care acesta învaţă şi izolarea colegilor săi. Starea de sănătate a elevului este bună. O anchetă epidemiologică pentru depistarea circumstanţelor de contaminare a fost demarată. Nici elevul şi nici vreuna dintre rudele sale apropiate nu au călătorit recent într-o ţară afectată de circulaţia virusului A/H1N1. 

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri seara, după şedinţa de Guvern, că vor fi cumpărate din străinătate 500.000 de doze de vaccin contra gripei porcine, care vor fi utilizate pentru imunizarea copiilor cu vârste între 6 luni şi 15 ani. Boc a spus că este necesară achiziţionarea din străinatate a vaccinurilor destinate copiilor pentru a putea începe campania de vaccinare simultan cu cea a adulţilor, adică la 26 noiembrie.

Boc a mai precizat că 1,3 milioane de doze de vaccin au fost deja produse şi înfiolate de Institutul Cantacuzino şi că se aşteaptă finalizarea testelor pe oameni, pentru a fi aprobat vaccinul şi a fi disponibil la începerea campaniei de vaccinare.