MENIU

Greenpeace a deversat 18 tone de cărbuni în faţa birourilor premierului suedez

Foto: matternetwork.com

Militanţi ecologişti din Greenpeace au deversat 18 tone de cărbuni din Germania în faţa birourilor premierului suedez, pentru a protesta faţă de faptul că grupul public suedez Vattenfall foloseşte acest combustibil în centralele sale termice din Germania şi din alte părţi.

Cei 30 de militanţi ai asociaţiei ecologiste implicaţi în acţiune vor să-l determine pe şeful guvernului suedez, Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară se află la preşedinţia Uniunii Europene, să devină un "erou al climei" la summitul Consiliului European care începe pe 29 octombrie la Bruxelles.

Vattenfall, deţinut în proporţie de 100% de statul suedez şi fost monopol în Suedia, nu are centrale pe cărbune în Suedia, dar în ultimii nouă ani a achiziţionat 12 în Germania, Polonia, Olanda şi Danemarca, arată Greenpeace într-un comunicat.

"În cursul ultimilor zece ani, a achiziţionat numeroase centrale pe cărbune şi a investit în noi centrale. A făcut exact pe dos faţă de ceea ce ar fi trebuit să facă pentru a salva clima", arată militanta Greenpeace.

Organizatorii au explicat cotidianului suedez Dagens Nyheter că au adus 18 tone de cărbune din Germania pentru a ilustra cantitatea pe care Vattenfall o arde la fiecare 20 de secunde în centrala sa de la Jänschwalde, în Germania.

Grupul ecologist a mai desfăşurat o pancartă care se adresează premierului: "Reinfeldt, opreşţe centralele pe cărbune ale Suediei".