MENIU

Gorbunov - portret de criminal: Trei atacuri armate, doi morţi şi 27 de ani de închisoare

Foto: RTV

Trei atacuri armate şi 27 de ani de condamnare. Sunt cifrele care se ascundeau până acum în spatele faptelor comise de Serghei Gorbunov. Autorităţile au mai pus o dată mâna pe el, dar l-au lăsat să scape. Motivul? Bărbatul acuzat că a împuşcat trei oameni în 2003 şi 2004 a fost lăsat să plece anul trecut din penitenciar, pentru că avea probleme cu vederea.

În septembrie 2003, Serghei Gorbunov îşi alege prima ţintă: patronul unei case de schimb valutar din Constanţa. Îl împuşcă pe acesta cu un pistol Makarov, dar victima scapă cu viaţă.

Cinci luni mai târziu, în februarie, la Braşov, Gorbunov îl împuşcă pe patronul unei case de schimb valutar. Omul de afaceri se întorcea de la serviciu cu o sacoşă plină cu bani când a fost atacat chiar în scara blocului în care locuia.

Atacatorul a tras trei focuri de armă asupra omului de afaceri. Împuşcăturile au fost auzite de unul dintre vecinii patronului casei de schimb valutar, care a intervenit imediat.

Acum subofiţer la Gruparea Mobilă de Jandarmi Braşov, salvatorul braşoveanului atacat în 2004 de Serghei Gorbunov îşi aduce aminte despre acel moment: "Eram acasă, pregăteam masa pentru copii când am auzit ceva bubuituri pe casa scării. Am ieşit de curiozitate. Când m-am îndreptat înspre ei unul dintre ei a încercat să fugă."

Când şi-a văzut vecinul într-o baltă de sânge a intervenit. Dar curând şi-a dat seama că este vorba despre un atacator cu experienţă: "Am încercat să îl lovesc s-a eschivat. L-am lovit după aceea cu piciorul. A căzut jos. S-a ridicat foarte repede şi a sărit prin geamul de la uşa scării."

Vecinul său a scăpat în mod miraculos, după ce a fost împuşcat de trei ori. De atunci îi leagă o prietenie pe viaţă. Braşoveanul a ajuns acum subofiţer, iar în 2004, ministrul de Inter­ne i-a acordat titlul de „Jan­dar­mul anului”. 

 

O lună mai târziu, în martie 2004, Gorbunov se întoarce în judeţul Constanţa şi îl atacă pe patronul mai multor case de schimb valutar. Victima reuşeşte să smulgă haina de pe atacator, iar în buzunarul acesteia, poliţiştii găsesc un buletin de identitate pe numele lui Serghei Gorbunov.

Moldoveanul e prins două zile mai târziu, pe 26 martie 2004, când încerca să iasă din ţară, pe la vama Sculeni. Primeşte 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav. După trei ani petrecuţi în mai multe închisori, e transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova. De aici, cere întreruperea pedepsei pe motiv că suferă de atacuri acute de glaucom. Adică nu vede bine. Culmea: deţinutul nu a trecut vreodată pe la medicul din penitenciar.

''Persoana privată de libertate a solicitat să fie prezentă la control în interiorul penitenciarului pentru efectuarea unor controale de natură psihiatrică. Niciodată nu a fost prezentat pentru controale de oftalmologie'', a precizat Daniel Barbu, purtător de cuvânt al penitenciarului din Craiova. 

Cererea de eliberare a lui Gorbunov a ajuns atunci în faţa unei comisii.

"Recomandările făcute de comisia din care a făcut parte şi medicul unităţii sunt ca fie să facă o întrerupere a executării pedepsei, fie să facă o internare sub pază pentru intervenţie chirurgicală", a declarat Cristian Burea, director DNAMP.

Printr-o decizie definitvă, judecatoarea Maria Nicola dispune încetarea executării pedepsei pentru o perioadă de trei luni în cazul lui Serghei Gorbunov. Acesta părăseşte penitenciarul pe data de 16.05 şi ar fi trebuit să se întoarcă pe 16 august, însă nu o face.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat în legatură cu condiţiile în care Serghei Gorbunov a fost pus în libertate de tribunalul Dolj.