MENIU

Google va elimina toate cărţile europene din biblioteca virtuală pe care o pregăteşte

Foto: Flickr / Paraflyer

La presiunea Uniunii Europene, gigantul web a decis să facă concesii autorilor şi editorilor europeni pe care îi va consulta atunci când va dori să facă publice pe net anumite cărţi.

Compania americană a fost de acord să accepte doi reprezentanţi europeni, unul din partea editorilor şi un altul al autorilor, în comitetul de directori al organismului care va gestiona distribuţia drepturilor de autor în SUA. Potrivit scrisorii trimise de Google către 16 asociaţii naţionale de editori din Europa, compania se angajează să nu vândă în format electronic pe teritoriul SUA cărţile publicate şi încă comercializate în Europa decât cu autorizaţie expresă din partea deţinătorilor drepturilor de autor, arată NewsIn.

Editorii europeni şi-au exprimat în ultimele săptămâni temerile legate de faptul că Google va profita de un acord semnat anul trecut cu autori şi editori americani pentru a pune în vânzare, fără autorizaţia lor, cărţi europene, sub pretextul că nu sunt disponibile în SUA. Unele ţări din UE şi-au exprimat temerea că în acest fel cărţi din patrimoniu cultural european nu vor fi disponibile în format digital decât americanilor. "Cărţile care sunt disponibile în comerţ în Europa vor fi considerate disponibile pentru comercializare în SUA. Anumite cărţi nu vor putea fi propuse utilizatorilor americani ai Google decât cu autorizaţia expresă a deţinătorilor drepturilor", indică scrisoarea trimisă de Google.

La invitaţia Comisiei Europene, reprezentanţii Google se află azi la Bruxelles pentru a apăra acest acord care nu are echivalent până acum în Europa. Documentul, care încă aşteaptă validarea din partea justiţiei americane, vizează readucerea la viaţă a milioane de cărţi care deşi sunt sub protecţia drepturilor de autor nu mai sunt disponibile în librării. Numărul acestor cărţi este, potrivit estimărilor Google, echivalentul a 70% din cărţile publicate în lume.
Mai multe articole despre:
cărţi google Uniunea Europeană